БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ
Как да ликвидираме бедните?

       Факт е, че здравните каси се източват, при това явлението съвсем не е български патент. Колкото и строг да е контролът, все се намират пролуки. Друг е въпросът, че понякога пролуките придобиват размерите на пълноводна река. Но българинът е свикнал да го изтупват като брашнян чувал. С данъци, такси, сметки за консумирани и неконсумирани услуги и всякакви измишльотини. В това отношение НЗОК и НОИ не правят изключение. Последният "хит", чрез който здравната каса трябва да се понапълни, е заплащането на здравни осигуровки със стара дата, т.е. от 2000 г. до ден днешен данъкоплатецът ще трябва да се е издължил до стотинка, плюс лихвите.
       Който работи - добре, все ще му намери колая, но който не работи - жална му майка. За тези, но и за някои други "частни" случаи разговаряхме с директора на РЗОК в Сливен д-р Андон Василев.
       Той изрази позицията на здравната каса, която в случая се явява изпълнител на закона. Този закон обаче нали българи са го правили? Те имат ли представа как живеят хората, които не потропват токчета по жълтите павета и за мнозина 13 лева е солидна сума, а не обикновена почерпка в крайпътно кафе. Минава ли им през ума, че в някои семейства родителите нямат пари за учебници на децата си, лишават се от лекарства и елементарни удобства?
       Тези, които не работят, естествено не защото ги мързи, ще трябва да се осигуряват сами (откъде пари, законът не го интересува) или да ги осигурява работещ член на семейството. В противен случай ще трябва да се регистрира като социално слаб и да му плащат социалните служби. Те пък от своя страна ще му огледат имуществото и ако констатират, че има собствено жилище и не живее в бидон, гледа телевизор, не пере на ръка и притежава други върхови постижения, неприсъщи за бедняка , ще му отрежат квитанцията.
       Затова тези, които са измислили този унищожаващ и обричащ на бавна и унизителна смърт милионите бедни и безработни, нека да плащат данък върху притежанието на две яхти. Вероятно няма да имат и по една (пък кой знае!), но какво от това? Нали неработещият също не получава две минимални заплати, така че тези законотворци защо да не плащат двоен данък за непритежавани от тях луксозни вещи, според предложението - яхти. Това е справедливо. Освен ако въпросният данък за безработните не е измислен тендециозно. И без това от тях няма нужда, те са бреме, защо пък държавата да не се отърве от тях законно и безболезнено. За държавата, де!
       На всичкото отгоре оня ден уволниха директора на Националната здравноосигурителна каса Димитър Петров, който е...петият шеф на НЗОК откакто на власт са царистите. Той пък се закани да разкаже какво става с парите на осигуряващите се, за пазарлъците с лекарствата, изобщо за далаверите. Не е ли по-добре, докато депутати и министри се държат за гушите, да спрем да плащаме здравните си осигуровки? Иначе тези хора просто ще ни вземат здравето, ако вече не са започнали!

Анастасия Рафаилова