НОРМАТИВИ

На 26 януари изтича срокът за узаконяване на строежи


Собствениците на строежи, извършени незаконно до влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията (обн., ДВ, бр.65/22.07.2003 г., в сила от 26.07.2003г.), трябва да знаят, че 26.01.2004 г. е крайният срок за подаване на заявление за узаконяване на незаконните строежи, които са извършени в периода от 07.04.1987 г. до 25.07.2003 г. С влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията в нормативната уредба по устройство на територията се прецизира понятието "незаконен строеж" и отпадна редът за провеждане на процедура по узаконяване на незаконни строежи.
Строежи, изградени до 7.04.1987 г., за които няма строителни книжа, но са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали по време на извършването им или съгласно сега действащите, са търпими строежи и не подлежат на премахване и забрана за ползване. Те могат да бъдат предмет на прехвърлителна сделка след представяне на удостоверение от органите, които са овластени да одобряват съответните инвестиционни проекти, че строежите са търпими. За тези строежи не се изисква да бъдат подавани заявления за узаконяване.
Строежи, извършени незаконно - без одобрени проекти и издадено разрешение за строеж или със съществени отклонения от одобрените проекти и издаденото разрешение за строеж, до влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, т.е. в периода от 07.04.1987 г. до 25.07.2003 г., могат да бъдат узаконени по искане на собственика, ако са допустими по разпоредбите, които са действали по времето на извършване или по действащите в настоящия момент разпоредби. Производството по узаконяване на посочените строежи започва по заявление на собственика до органа, който е издал или е следвало да издаде разрешението за строеж, подадено в 6-месечен срок от влизане в сила на ЗИД ЗУТ. Този срок изтича на 26.01.2004 г .
Строежите, извършени незаконно до влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на ЗУТ и незаявени за узаконяване до 26.01.2004 г., се премахват. Премахването на незаконни строежи се извършва въз основа на заповед, издадена от Началника на ДНСК или на упълномощено от него лице, в която се определя срок за доброволно изпълнение.
Ако заповедта за премахване не се изпълни доброволно в определения срок, тя се изпълнява принудително от органите на ДНСК. Принудителното премахване е за сметка на извършителя, лицето, упражнило строителен надзор, строителя и проектанта, като отговорността на посочените лица е солидарна.