ЗА ВАС, ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ТЪРГОВЦИ

Регистрирайте обектите си навреме

ХЕИ започна регистрация на всички обекти за производство и търговия с хранителни стоки и заведения за обществено хранене. Целта е съгласно европейското законодателство да се създаде в страната единен регистър на всички производители и търговци на този вид стоки, поясни д-р Виолета Узунова, директор на инспекцията в Сливен. Тя направи някои разяснения във връзка с новия Закон за храните, обнародван в брой 102 на ДВ през ноември миналата година. С него настъпват съществени изменения и допълнения в областта на безопасността на храните, касаещи най-вече регистрацията и държавния контрол на тези обекти.
До влизането на промяната в закона регистрацията на обектите за производство на храни от животински и неживотински произход се извършваше от Министерството на икономиката и промишлеността, с което производителите получаваха съответното удостоверение. Новото, което регламентира законът, е слизането на регистрацията на регионално ниво и поемането й съответно според разпределението на обектите от регионалните хигиенно-епидемиологични инспекции и ветеринарно-медицински служби. Регистрацията на всички обекти за търговия с хранителни стоки и заведения за обществено хранене е безплатна и трябва да бъде извършена в шестмесечен срок от влизането в сила на закона. Всички обекти, получили регистрация от Министерството на икономиката, ще бъдат автоматично вписани в регистъра, който се създава на регионално ниво. Ако някой от нужните документи не отговаря на промяната в закона, до края на 2004 г. техните собственици са длъжни да въведат параметрите на своите обекти в рамките на закона.
Останалите трябва да знаят, че заявленията за регистрация се подават в деловодството на ХЕИ по образец, в който са посочени и документите, които трябва да бъдат приложени: удостоверение за актуалното състояние на фирмата, разрешение за ползване на обекта, разрешение за оценка въздействието на околната среда по Закона за опазване на околната среда, ако се изисква такова и списък на групите храни, които ще се произвеждат или продават в обекта.
Документите ще бъдат разгледани от комисия специалисти на ХЕИ и ако са пълни, ще се премине към процедура на регистрация. Ако има непълнота или нередовност, комисията изготвя уведомително писмо до съответния заявител, с което определя срок за отстраняване на констатираните нередности. В случай, че това не се извърши в определения срок, се прави мотивиран отказ за регистрация.
Когато документите са редовни, в 30-дневен срок от подаването им предстои проверка в обекта. Ако той отговаря на санитарно-хигиенните норми и изскванията на Закона за храните, на място се изготвя протокол и се прави предложение за регистрация. В противен случай се изготвя предписание за отстраняване на констатирани нарушения. След изтичане на сроковете, за които е издадено предписанието, в 7-дневен срок се прави втора проверка и изрядният вече обект се регистрира.
Всеки един обект ще има свой индивидуален регистрационен номер, който след включване в регистъра може да бъде променен само ако уведомителят поиска да бъде свален от регистъра или ако в обекта неколкократно се открият нарушения и самите проверяващи предложат неговото снемане от регистъра.
Обект, нерегестриран до 25 май по новите промени в Закона за храните, трябва да бъде затворен със заповед на директора на ХЕИ. Наказанието е драстично, затова е много важно регистрацията да започне навреме, предупреждават от ХЕИ. В инспекцията вече са набавени нужните образци на заявления и специалистите имат пълна готовност да започнат регистрацията на обектите както за производство на храни от неживотински произход, така и на всички обекти в търговската мрежа и заведения за обществено хранене.
Всяка седмица списъкът на обектите, които през седмицата са били регистрирани, ще бъде подаван в службите на ДВСК, за да могат оттам да извършват проверка в местата с животинска продукция. Около 5 000 са наблюдаваните обекти за търговия и производство в Сливенска област. От тях 2 901 са обекти за хранителни стоки или заведения за обществено хранене.

/СН/