Д-р Андон Василев, директор на РЗОК - Сливен:

Има несъвършенства в Закона за здравното осигуряване

Д-р Василев, как ще коментирате следния казус: човек, работил легално или учил в чужбина, където е бил здравно осигурен, се връща в България. Тук автоматически го "хващат за гушата" да плаща за тези години, в които е отсътсвал от страната. Това не е ли, меко казано, безобразие?
- Наистина има несъвръшенства в Закона за здравното осигуряване. Щом някой е бил осигурен в чужбина, тук не би трябвало да плаща второ данъчно осигуряване. Но това е проблем на закона, който поражда стълпотворения пред НОИ, а хората нямат никаква вина за това.
Другo, коeто може да се класифицира като геноцид над безработните, е здравната осигуровка, която те трябва да плащат, при това върху две минимални заплати! Всеки месец трябва да внасят около 13 лева, при това, без да са получили и стотинка чрез работна заплата. Известно е, че да се наеме на постоянна работа човек над 40 години е шанс, равен на шестица от тотото, т.е. безработните не са виновни за положението си, защо и здравната каса ги наказва?
- Това е договореност между НЗОК и НОИ. Въз основа на Закона за здравното осигуряване, те се явяват стуктури, които фактически го изпълняват, а не го коментират или променят. Друг е въпросът дали този закон е правилен или справедлив. Но понеже законът е такъв, трябва да се спазва и противното означава, че тези хора не го зачитат и изпълняват.
Унищожението на безработните продължава и с невъзможността им да си купят лекарства. Осигуреният има право при определени заболявания на частично платени от ЗОК лекарства, а безработният няма такова право. Към това добавяме и платения прием при докторите. Не допускат ли "творците" на този закон, че в България наистина ими милиони хора, които живеят зле?
- Така е, но щом човек плаща осигуровка, ще има и съответните лекарства с преференции. Има различни системи на здравна реформа и при нас не е избрана най-удачната. Истината е, че възможностите на здравните каси все повече се стесняват.
Доколкото познавате други здравни системи, коя според вас е най-удачната?
- За мен най-добрата е системата в САЩ. Там въпросът със здравното осигуряване е предоставен за решаване от отделния индивид,т.е. той решава дали да има здравна застраховка или не. В такъв случай медицинските услуги се простират върху сумата на набраната застраховка.
В социална Европа нещата не са така. Къде е най-добрата система?
- В Швеция, Холандия, Франция и други страни имат добра структура и там всички случаи са решени принципно. Системата там е такава, че не оставя никого без достъп до здравна помощ.