Д-р Методи Попстойков, изпълнителен директор на МБАЛ "Д-р Иван Селимински":

Конкуренцията ни стимулира да подобряваме качеството и условията за лечение

Новият начин за финансиране на болниците в страната, заложен от Министерството на здравеопазването, може да изправи пред фалит много от тях. Новината, разпространена от централните медии тези дни, разбуни медицинските среди. Специалисти прогнозират, че до 3-4 месеца болниците ще потънат в дългове за ток, парно, консумативи. Причината е, че парите за пациентите няма да се отпускат от общините, а от здравното министерство и вече няма да се плаща за обем работа, а за преминали болни. Има ли такива притеснения за сливенската многопрофилна болница "Д-р Иван Селимински", на тази тема разговаряме с изпълнителния директор д-р Методи Попстойков:
Д-р Попстойков, откъде идваха парите за сливенската многопрофилна болница досега?
- Сливенската многопрофилна болница е с 51% държавно и 49% общинско участие. Парите на болниците - търговски дружества, каквато е нашата, идваха по 3-4 направления. Първото е субсидия от здравното министерство за извършена дейност. Финансиране от министерството идва и под формата на централни доставки - предимно горива и лекарства за хемодиализа. Другият основен източник са сключените договори с РЗОК за извънболнична и болнична помощ по клинични пътеки, медицински и стопански дейности - имаме добра материално-техническа база, извършваме стерилизация, пране на бельо и т.н. Източник на средства са и извършваните от нас транспортни услуги и даване под наем на апаратура, помещения и търговски площи.
За 2003г. общите приходи на болницата възлизат на 8 524 777 лв., което в сравнение с 2002 г.е в повече с близо 1 631 000 лв. От тях 4 419 000 лв.са под формата на субсидии от здравното министерство, 3 285 777 лв. от здравната каса и други приходи и 820 000 лв. от битови услуги. Разходната ни част е 8 270 000 лв, което означава, че имаме положително салдо.
Какво очаквате да се случи с въвеждането на новата система за финансиране?
- Не сме съвсем наясно с новото финансиране, тъй като още не сме сключили договор с министерството. Ръководствата на областните болници вероятно ще ни извикат за това в края на месеца. Смятам обаче, че новото финансиране няма да е фатално за болниците и не съм убеден, че ще се стигне до фалити в страната. Ние от две години, откакто сме търговско дружество, вече работим по подобна схема и средствата ни се отпускат за брой преминали пациенти.
Означава ли това, че нямате никакви притеснения за издръжката на повереното ви здравно заведение?
- За песимизъм няма място. Започнахме тази година с малко задължения - 151 720 лв. и смятам, че до второто шестмесечие ще ги погасим напълно.
Няма ли опасност сега, след като болните сами ще избират здравните заведения, в които да се лекуват, те да се насочат към по-големите градове?
- Това е личен избор на пациента, но не се опасявам от подобно нещо. Конкуренцията е положително нещо, защото ни стимулира да подобрим качеството на работа, условията и обема дейности. Взели сме вече мерки и не се опасявам, че пациентите ще намалеят. Данните сочат, че приемът на болни даже се увеличава. За миналата година през болницата са преминали за лечение 19 933 болни, докато за предходната година техният брой е бил с около 1 300 по-малко. Процентът на заетост на леглата също е нараснал на 91% . Вярно, че заболеваемостта се увеличава в последните години, но имаме и хора, които идват от други градове. При нас работят специалисти, които много се търсят. Имаме намаление на важни показатели като среден престой в болницата, смъртност и др. Конкуренцията се разбира в много аспекти. Един от тях е подобряване на материално-техническата база, което означава не само закупуване на нова техника, но и подобряване на сградния фонд. За да предпочетат пациентите нашето заведение, освен по-добри лекари и по-добра техника, трябва да имаме и по-добри условия за лечение.
Вероятно с това са свързани и ремонтите, които усилено вървят в многопрофилната болница от известно време?
- Ремонтите започнаха през 1999г. с преместването на 2-3 отделения. Но основните започнахме преди две години. Стойността им само през 2002 г. възлиза на 229 559 лв. Всички тези средства са от наши приходи. Направихме основен ремонт на акушеро-гинекологичното отделение, на детското отделение и на новото помещение, в което в края на месеца ще се премести психиатричното отделение. Заели сме се и с основен ремонт на ортопедо-травматологичното отделение и се надявам до края на месеца да го завършим. Това отделение ще стане едно от най-хубавите не само в Южна България, но и в цялата страна. Извършихме и текущ ремонт на отделението по неврохирургия и УНГ на Сливенски минерални бани. Болницата спечели проект на стойност 330 хиляди долара и със средствата от САЩ ще се извърши основен ремонт на целия болничен корпус - изкърпване, измазване, алуминиеви дограми. Ще наблегнем до края на годината на урологията и хирургията с изграждането на нови операционни и ново интензивно отделение.
Предвиждате ли и набавянето на ново медицинско оборудване?
- Подобряваме материално-техническата база по няколко направления, които включват и обновяване на медицинската апаратура с цел да се подобри качеството на обслужване и обема дейности. Миналата година със собствени средства закупихме апаратура на стойност 147 205 лв., която включва анестезиологичен апарат, ехокардиограф, който е единствен в областта, два апарата за хемодиализа, компютърни системи, оборудване на операционни зали и др.
Под формата на дарение получихме фиброколоноскоп, който позволява ранна диагностика на туморните заболявания на дебелото черво, както и оперативното им отстраняване. С тази модерна методика разполагат само три болници в страната. Където не е възможно да закупим апаратура, сме сключили договор с други лечебни заведения за услуги. Например по такъв договор ползваме ядрено-магнитния резонанс на Бургаската транспортна болница.
Ще продължат ли инвестициите в медицинското оборудване и тази година?
- Да! Смятаме да наблегнем на възможностите за безкръвни операции. Първо в ортопедията ще купим атроскоп за някои ставни операции. До края на годината ще доставим и скенер, който ще ни позволи по-добра диагностика. Смятаме да се снабдим и със специална апаратура за рентгена и кардиологията. Във връзка с предстоящата акредитация на болниците има изисквания почти всички отделения да са снабдени с интензивни легла, за които са необходими монитори, така че и тях ще закупим. Почти всяко отделение вече има оборудвана операционна зала. Такива са новите изисквания и не можем да не се съобразим с тях. Ако имаме възможност, смятаме до края на годината да закупим линейки и резервни части за пералнята. Работим по проект за нова стерилизационна и за целта смятаме да преместим досегашната сграда, която е в двора на болницата. Намерили сме помещение и в момента го ремонтираме. Държим и на по-добрата отчетническа дейност и до края на годината ще въведем нова информационна система. Освен това имаме намерение със съдействието на общинското ръководство да газифицираме болницата. Това са значителни инвестиции, но те бързо ще се възвърнат. Сега парното ни излиза много скъпо. За декември сме платили 45 хил.лв., а това са много пари.

Интервюто взе:
Мариана Жекова