Учат каракачани на съвременно овцевъдство


      Стартира проект "Създаване на условия сред трайно безработни каракачани за развитие на семеен бизнес, свързан с тяхното културно наследство".
      Целта на проекта е да се създадат условия за социална и икономическа интеграция на безработни каракачани в Сливенски регион чрез развитие на бизнес в сферата на съвременното овцевъдство. С това ще се допринесе и за възраждането на основния занаят, свързан с хилядолетното културно наследство на каракачанския етнос.
      Проектът предвижда представители на целевата група, които искат да започнат собствен бизнес, да преминат обучителни курсове и консултации, които да им дадат възможност да придобият реална представа за настоящата икономическа картина в страната и региона, състоянието на земеделието и животновъдството. Те ще получат и познания за възможностите за финансиране и кредитиране на отрасъла, както и за организацията на съвременните овцевъдни ферми. Участниците ще могат да повишат и своя управленски и технически капацитет.
     Проектът е с продължителност десет месеца, като през това време ще бъдат обучени 45 трайно безработни. Обучението на първата група от 15 души стартира през февруари.

/Сливенски Новини/