30 безработни жени ще усвояват бизнес умения


       30 жени, някои от които трайно безработни, ще бъдат обучени как да развият собствен бизнес. Това предвижда стартиралия вече проект на Частния колеж по мениджмънт в Сливен и Фондация "Българско духовно възраждане", който се финансира по програма ФАР на ЕС.
       Мотиви за инициативата, получила вече подкрепата на областната и общинската управи и Бюрото по труда, са недостатъчните български и чужди инвестиции в региона и високият процент безработица, най-вече сред жените.
       В проекта ще бъдат включени безработни жени, в това число и без първоначален трудов стаж, които имат желание да стартират свой собствен бизнес, както и такива с вече съществуващ малък бизнес. Идеята е да им се помогне да се справят с проблемите на бизнес-средата и подобрят своите мениджърски способности. За целта те ще преминат безплатни обучителни курсове по бизнес планиране и предприемачество, потребителски ориентиран бизнес и компютърни системи. Предвиждат се и работни срещи с представители на Българската търговско- промишлена палата и финансиращи институции, които да представят възможностите за бизнес кредитиране. В края на обучението всяка от участничките ще трябва да разработи свой бизнес план.
      Курсистките ще бъдат подбрани чрез конкурс, като водещо в подбора ще бъде наличието на идея, която да бъде доразвита. Продължителността на проекта е 11 месеца. Приемът на документи вече стартира от понеделник.

/Сливенски Новини/