ТЕЦ - Сливен оспорва иск за несъстоятелност


       Искът за несъстоятелност на "Топлофикация-Сливен" не може да бъде основателен, тъй като дружеството упражнява монопол, а срещу такива предприятия не може да се води производство по несъстоятелност. Това бе коментарът на областният управител Иван Благоев в качеството му на юрист във връзка с предявения към сливенската топлоцентрала иск от страна на ръководството на един от нейните кредитори мини "Черно море". Заради задължения на ТЕЦ-Сливен към мините в размер на 3 млн.лв. оттам поискали запориране на сметките, назначаване на временен синдик и обявяване на дружеството в несъстоятелност.
       След като мината беше приватизирана, новият собственик решил, че са застрашени интересите му от непогасяването на големия дълг и е поискал обявяването на сливенското дружество в несъстоятелност. Законът на енергетиката, който регламентира дейността на топлоцентралите, изключва поставянето им в режим на несъстоятелност и прави иска неоснователен, а от там и обезпечителните мерки абсолютно неприложими, пропомни Иван Благоев. Той увери, че няма опасност от съкращения на служители на топлоцентралата.
       Междувременно се разбра, че ръководството на "Топлофикация-Сливен" вече е подало жалба в съда срещу наложената временна обезпечителна мярка като оспорва и размера на дълга. Сега се очаква становището на Бургаския апелативен съд.
       "Мини "Черно море" и ТЕЦ-Сливен са обречени на икономическа зависимост, каза още областният управител. Причина за това е, че въглищата от мината могат да се използват единствено в сливенската топлоцентрала, а преустройството на ТЕЦ-а да работи с друго гориво е по силата на друг мощен инвеститор.