Няма грипна епидемия засега

       Няма засега основание за обявяване на грипна епидемия в Сливенска община, заяви шефката на ХЕИ-Сливен д-р Виолета Узунова. Според официалните данни не е регистриран нито един случай на грип, а предвид обстановката в страната броят на острите респираторни заболявания се следи ежедневно.
       За периода 8 - 14 декември общо заболелите са били 77 на 10 000 души, а в училищата - 103 на 10 000. В последните дни обаче се забелязва известно завишение на заболеваемостта. Докато за цялата минала седмица при възрастните тя е била 102 на 10 000 души, сега само за първите два дни от седмицата е 104 на 10 000, а при учениците - 116 на 10 000. Въпреки това все още няма основание да се обявява грипна епидемия, тъй като за това е необходимо болните да стигнат поне 150 на 10 000. Според специалистите обаче ако острите респираторни заболявания продължават да настъпват в същите темпове, много е вероятно прогнозата да се измести и идната седмица да възникне клинична обстановка и в Сливенска област.
       Ежедневните наблюдения на ХЕИ сочат и известно изместване на възрастовата граница на заболяванията. Докато предната седмица най-много са боледували децата от 4 до 7-годишна възраст, сега заболеваемостта расте с най-бързи темпове сред учениците между 7 и 18-годишна възраст. Специалистите от ХЕИ продължават да следят ежедневно ситуацията, за да могат да вземат адекватни мерки в случай на нужда. Очакванията им са през февруари с нахлуването на мъглите острите респираторни заболявания да нараснат.

/Сливенски Новини/