Искаме пари за укрепване бреговете на Тунджа


       Областният управител на Сливен Иван Благоев отправи искане до Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи при Министерския съвет да бъдат отпуснати средства за укрепителни работи в коритото на р. Тунджа при моста на с. Самуилово. Спешното финансиране е поискано, за да бъдат продотвратени по-нататъшни значими икономически щети от започналите там ерозионни процеси. В резултат на обилните валежи на 22 и 23 декември миналата година и формиралите се впоследствие високи води в коритото на река Тунджа е разрушен напълно подводящият канал към помпена станция "Самуилово". Отмит е брегът на реката между десния устой на моста и следващите го два стълба. Изнесена е и голяма част от бреговата ивица след моста. Във връзка с тези поражения областният управител Иван Благоев е назначил комисия, която да извърши оглед на реката в района на моста при с. Самуилово и да набележи спешни мерки за неговото укрепване. Комисията е под председателството на директора на Дирекция "Гражданска защита" и включва специалисти от всички институциии, които имат отношение към проблема.
       След направения оглед специалистите стигнали до извода, че съществува опасност започналите ерозионнни процеси да застрашат сигурността на моста, който е важна част от инфраструктурата на региона. Освен това има вероятност да бъдат унищожени прилежащите по течението на реката земеделски земи.
       Според предварителните разчети за укрепването на коритото на р. Тунджа в района на с. Самуилово са необходими около 700 хил.лв., уточни областният управител Иван Благоев.


/Сливенски Новини/