Войник припадна при освещаване на бойните знамена

Войник припадна, докато чакаше да започне церемонията по освещаването на бойните знамена на Йордановден в Сливен. Тя се състоя на централния площад "Хаджи Димитър" в 11 часа на 6 януари, деня, когато православната църква чества Богоявление. Въпреки минусовите температури и бръснещия зимен вятър представителни части на Танковата бригада и Парашутния полк бяха строени на площада близо час преди церемонията.
Малко преди началото на ритуала един от войниците не издържа на студа и се свлече на земята, след което беше откаран с линейка, за да му бъде оказана медицинска помощ.
При пристигането на официалните лица пострада и един от фотографите. Подхлъзвайки се на леда, той падна и си нарани ръката, но успя да запази фотоапарата невредим.
На официалната церемония по освещаването на бойните знамена присъстваха кметът Йордан Лечков, който беше и именник на този ден, неговите заместници, бригаден генерал Никола Славев - командир на Командване "Изток", шефът на РДВР-Сливен полк. Христо Григоров, много общественици и граждани.
С кратко приветствие към присъстващите и войската се обърна протосингелът на Сливенската митрополия архимандрит Игнатий, след което, придружен от други духовни лица, мина пред строя и поръси знамената със светена вода.
След церемонията всички се отправиха към фонтана до общината, където всяка година на този ден по традиция става хвърлянето на кръста. За да не замръзне водата, предната вечер общински служители хвърлили във водоскока сол.
И тази година обаче мераклии да вадят кръста от водата почти липсваха. След като протосингел Игнатий го хвърли, един единствен мъж смело нагази с дрехите си във водата и го извади. След това получи и традиционните дарове от църквата. Въпреки че работи при твърде високи температури, тъй като е огняр в Центъра за работа с деца, 40-годишният Атанас Йорданов не се уплаши от ледената вода. Пред журналисти той сподели, че се надява ваденето на Богоявленския кръст да му донесе много здраве и късмет през годината. Постъпката му беше възнаградена от благословията на протосингел Игнатий и с 20 лева.

/СН/

 

Във печатното издание на вестник "Сливенски новини" е публикуван Правилника за работа на Общински съвет Сливен и Решения на Общинския съвет взети на заседания от 18.12.2003г. и 29.12.2003г.