"Шъ та бухам с кеф"

Глинените фигурки и чаши с майтапчийски надписи по тях се оказаха и тази година изпитано средство за повишаване на настроението по Коледните и Новогодишни празници и, разбира се, най-търсени за подаръци от купонджиите. Вероятно за това определена роля има и достъпната им за всеки цена от 1-2 до 4-5 лева. Според търговците в артмагазините не една тийнейджърка е била зарадвана от любимия си за празниците с керамична плочка с изписан върху нея остроумен текст или послание от рода на "Обичай ме и всичко забрави" и "Давам ти сърцето си".
Весела купонджийска група млади хора, които явно си падат по майтапа, спряла избора си на няколко глинени фигурки на фалоси с предупреждението "Чупя зъби" или пък с раничка на гърба, а в нея -презерватив. Повечето клиенти обаче предпочели универсални надписи като "Никога не е късно да станеш за резил" или "Трудът е песен, ама друг да я пее".
Немалко от хората при избора на подарък се спирали на плочките, в които присъства думичката "пари", твърдят продавачите на закачливите сувенири. Текстове от рода на "Пари назаем само вземам", "Парите са тор, от която никнат цветя" или "За мерси - не ме търси" според търговците са се оказали най-търсените подаръци. Хората ги предпочитат, защото са универсални и могат да красят еднакво успешно стаята и на автотенекеджията, и на компютърния гений, твърдят търговци.
И тази Нова Година рисуваните чаши са се оказали гвоздеят на най-веселите купони, сочи анализът на покупките, направени в последните дни на 2003-та в артмагазините. Още повече, че те стават за наливане на всякакви питиета. Върху най-предпочетените от младите клиенти порцеланови съдове се е мъдрил майтапът "Шъ тъ мачкам до зори като точени кори!" с подпис "Бат, Хлебаров". Студент избрал за рождения ден на приятелката си чаша с надпис "Честит праз...ник! Ти си малкото прасе, което вечно трябва да пасе! От мен!" Докато си е отпивал от кафето след новогодишната нощ, избранникът на сливенска дама е препрочел и горчивото откровение "Мили, ако пак те чакам до зори, просто забрави...". Двама мъже около 30-те подбрали измежду многобройните артикули солена закачка за дама от компанията им, която гласяла: "Тъпа си като коза и красива кат, овца! Заслужаваш баклава!". Тон за щури новогодишни купони са дали и немалко надписи като "Пияна жена - весела къща" и "С по-малко от 40 градуса ми е студено" . Служители от сливенска фирма купили като добавка към подаръка за шефа си глинена чаша с надпис "Шефът не пие, той дегустира".
Германец и германка незнайно защо пожелали да отнесат в родината си като спомен от нашата страна чаша във формата на бухал с предупреждаващия надпис "Шъ та бухам с кеф". Как ли биха реагирали след време, когато някой им преведе значението на текста върху сувенира?...Керамичен слон върху чаша за чай, обявен за "купонджия герой", пък се оказал изборът за рожденик юбиляр, който навършвал 50 години.

Ана-Мария Иванова