Решават казуса "Иван Благоев"

На 13 януари Общинската избирателна комисия ще се произнесе по питането на Марин Кавръков за статута на избрания за общински съветник от НДСВ Иван Благоев. Областният управител Благоев подаде оставка след като не успя да стане кмет на 26 октомври, но не бе освободен от правителството. На първото заседание на общинския съвет той не положи клетва и не подписа клетвения лист с мотива, че още е на държавна работа.
Общинската избирателна комисия е направила запитване в ЦИКМИ по възникналия казус с Иван Благоев. Лично председателят на Централната избирателна комисия Димитър Костов е изпратил следния отговор до Общинската избирателна комисия и до питащия Марин Кавръков: "Избраните съветници следва да положат клетва на първото заседание на общинския съвет съгласно чл. 32, ал. 1 от ЗМСМА. Този, който не положи клетва в 30-дневен срок от решението на ОИК - Сливен, за изБор на съветници и не подпише клетвена декларация, губи мандата си. Статутът на съветника е несъвместим с длъжността областен управител и е предпоставка за прекратяване пълномощията на общинския съветник съгласно чл. 30, ал. 4, т. 4 от ЗМСМА. И в двата случая ОИК следва да вземе решение и да обяви за избран следващия от листата за съветници на съответната партия или коалиция."
Според Иван Благоев обаче законът му дава право да стане общински съветник и след тези 30 дни, защото неосвобождаването му от длъжността областен управител е уважителна причина. Според юристи не Общинската избирателна комисия, а Окръжният съд трябва да се произнесе по законността на възникналия казус.
Следващото заседание на общинския съвет е насрочено за 29 януари 2004 г., когато за четвърти път в дневния ред ще влезе точката "Избор на председател". Вероятно ще бъдат избрани и двама заместници.

/СН/