Община Сливен
Областна администрация Сливен

Поддръжката на дърветата в града удължава техния живот

10.04.2024 / 11:05

Резитбата на дърветата в Сливен се извършва планово и според екологичните изисквания. Това заяви Емилия Кючукова, главен експерт в отдел „Екология“ по повод реакция на граждани във връзка с поддръжката на дърветата през последните дни. По думите й, по-голямата част от дърветата не са подходящи за тротоарни насаждения. Тротоарните дървета са под влияние на утежняващи фактори на средата, което води до съкращаване на жизнените им функции.

 

Като елемент от зелената система, поддръжката изиска планова резитба на короните им. В противен случай има опасност непредсказуемо падане на клони, прекъсване на ел. захранването и възникване на пожари. Това застрашава преминаващите, сградния фонд и инфраструктурата. Кючукова обясни, че докато служителите си вършат работата, много често стават и обект на агресия от страна на граждани.

 

„Сблъскваме се с некомпетентни „защитници“ на дървета, които ни пречат да си вършим работата. А поддръжката на едно дърво е от изключително значение за неговото опазване. С резитбата не целим да ги унищожим, а да поддържаме техния живот по-дълго време, както и да предпазим хората от инциденти“, коментира експертът. И даде за пример силните ветрове, които често се случват в Сливен. При почти всяка буря има счупени клони, разрушени фасади на сгради, счупени коли и дори инциденти с хора.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев