Община Сливен
Областна администрация Сливен

До края на април - безплатна консултация с кардиолог в Сливен за хора с предсърдно мъждене

08.04.2024 / 06:32

Какво представлява предсърдното мъждене?

Нормалният пулс на възрастен в състояние на покой е с правилен ритъм и варира между 60 и 80 удара в минута. При тези темпове сърцето функционира нормално – сърдечния мускул се свива и отпуска ритмично, изтласквайки кръвта, следвано от кратка пауза, за да може сърцето отново да се кръвонапълни.

Пациент с Предсърдно мъждене страда от значимо нарушение на сърдечния ритъм, най-често проявяващо се с ускорен, хаотичен пулс, вариращ между 100 и 175 удара в минута. Този забързан, неритмичен ритъм се нарича аритмия – състояние, при което сърцето не прави нужната почивка между отделните контракции, което води и до невъзможността му да функционира правилно.

Предсърдното мъждене може да се появява и да изчезва,но с правилната терапияне е животозастрашаващо състояние. Ако пациентът обаче не получи навременна и адекватна медицинска помощ, последиците могат да са фатални.

 

Разпространение на Предсърдното мъждене

Предсърдното мъждене представлява 30% от всички проблеми със сърдечния ритъм. Среща се по-често при мъже над 60 години. От 20% до 30% от инсултите се дължат на предсърдно мъждене. Между 30 и 40% от пациентите,претърпели сърдечна интервенция и дори 10% – 20% от пациентите с хирургични интервенции, незасягащи сърцето, развиват това заболяване.

През 2016 г. около 7,6 милиона души над 65 години в Европейския съюз са имали предсърдно мъждене, а до 2060 г. стойностите ще достигнат 89% иливнушителните 14,4 милиона човека.

 

Какво води до Предсърдно мъждене?

Предсърдно мъждене се поражда, когато електрическите импулсистават хаотични и причиняват необичаен ритъм на сърцето, което не изпомпва правилно кръвта. Това увеличава риска от образуване на тромб, който, достигайки мозъка, може да доведе до инсулт. Предсърдното мъждене е и предпоставка за остра сърдечна недостатъчност, както и много други опасни сърдечни заболявания. Причинителите на предсърдното мъждене не са напълно ясни и има случаи при пациенти, които никога не са страдали от сърдечни заболявания. Именно с тази цел, се провеждат все по-голям брой клинични проучвания.

Редица медицински изследвания сочат, че хора с хронични заболявания като хипертония, затлъстяване и други сърдечни заболявания, са изложени на по-висок риск от предсърдно мъждене. Много по-уязвими са прекаралите вирусни инфекции или хората с компрометиран имунитет. Рискът се увеличава с напредването на възрастта, както и с консумацията на алкохол, кофеин или тютюн. Статистиката показва, че приблизително 25% от пациентите с хипертиреоидизъм страдат и от предсърдно мъждене.

 

Симптоми

Част от хората с предсърдното мъждене не осъзнават какво се случва до момента, в който не им се наложи да потърсят спешна медицинска помощ, тъй като твърде вероятно получават инсулт. Ето защо е изключително важнонезабавно да потърсите лекарска грижа, ако усетите някой от следните симптоми:

• Сърцебиене, промяна в сърдечния ритъм, чувство за „прескачане на сърцето“

• Болка в гърдите, водеща до тежест в гърдите

• Недостиг на въздух

• Изпотяване

• Позиви за повръщане и гадене

• Световъртеж

• Чувство за слабост.

Лечение

От съществено значение за диагностицираните с предсърдно мъждене е да следват препоръките на проследяващия ги кардиолог не само за прием на медикаменти, но и по отношение на здравословна диета, поддържане на пододяща физичеаска активност, както и отказване от нездравословните навици. Неконтролираното състояние може да доведе до тежки, необратими последици. Видът на лекарствата, които пациентът ще приема, зависи от симптомите ипроизхода на заболяването, както и от съпътстващите болести.

 

„Дългогодишната ни работа по клинични проучвания през последните години помага на редица пациенти с предсърдно мъждене да получат лесен достъп до иновативна терапия. Благодарение на клиничните изследвания ефикасността на стандартната терапия е значително подобрена.“, споделя д-р Мартин Костурски, изпълнителен директор на Пратиа България.

 

До края на априлпациентите с диагноза предсърдно мъждене в Сливен могат да получат безплатен медицински преглед в медицинския център на Пратиав града като част от клинично проучване. За целта е необходимо да се обадят в работен ден на телефон 0882 415 511 между 10 и 16 ч. или да се регистрират на:https://www.pratia.bg/atrial-fibrillation/

 

 

За контакти:

Мая Иванова, PR мениджър, Пратиа България

+359 894 638 199maya.ivanova@pratia.com

 

 

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев