Община Сливен
Областна администрация Сливен

Общински съвет – Сливен изрази пълна съпричастност към отец Иван Янков

поп21
21.03.2024 / 16:41

За пореден път Общински съвет – Сливен показа, че може да действа обединено в името на обществени каузи. Съветници от политическите групи на местния парламент изразиха своята съпричастност към отец Иван Янков от Сливен срещу касирането на епархийския избор за нов Сливенски митрополит.

 

От 19 март духовникът от храма „Света Троица“ в кв. „Речица“ започна безсрочен протест, с отказ от храна и вода, пред сградата на Сливенска митрополия. Исканията му са за отмяна на касирането и за избирането на епископ Йеротей – бивш викарий на покойния дядо Иоаникий. Епископът бе едно от двете предложения, внесени в Светия синод.

 

„Няма как млад свещеник, като отец Иван, който се ползва с обичта и уважението на своите съграждани, особено в квартал „Речица“, да не бъде подкрепен. Става въпрос за живота на един човек“, заяви днес пред журналисти председателят на градския парламент Димитър Митев. Заедно със своите колеги - общински съветници той се срещна със свещеника.

 

„Тук съм в личното си качество и като човек споделям напълно неговите идеи – не може миряните да бъдат лишени от правото им да определят кой да бъде техният духовен водач. Това е принципна позиция“, бе категоричен Митев. Като юрист, той сподели, че няма логика в променената наредба за избор на митрополити и я определи като „правен нихилизъм“, по думите му, „да се сменят правилата по време на играта“. Наредбата за избор на митрополити беше изменена в хода на започнала процедура след смъртта на сливенския владика Иоаникий.

 

„Надявам се, след като толкова много хора, включително и местната власт, подкрепят свещеника, Светият синод да прояви разум и да се съобрази със случващото се в Сливен“, заяви още Митев.

 

Отец Иван благодари и оцени ежедневната подкрепа, която получава. Той сподели, че негови близки и приятели се опитват да го убедят да се откаже от гладната стачка.

 

„Компромисът, на който съм готов е да взема причастие тази събота – на Тодоровден, защото може да ми бъде последното. Единственото, което искам е Светият синод да утвърди избора на епископ Йеротей. Нищо друго не искам!“, бе категоричен отец Янков. Пред сградата на митрополията в Сливен паралелно с гладната стачка, свещеникът започна и подписка „за“ и „против“ епископ Йеротей. В негова подкрепа към момента са се подписали над 700 души и нито един „против“.

 

„Искам да се запази вярата на хората в църквата и с чисто сърце един ден да кажа на моя внук да влезе в църквата и там да намери душевен покой“, добави в заключение председателят Митев.

 

 

--

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев