Община Сливен
Областна администрация Сливен

Сливен представи „Вкусът и духът“ на Града под Сините камъни

туида
18.03.2024 / 11:42

Пред стотици посетители и гости екип от специалисти, представители на културните институти в Сливен, презентираха възможностите за различни видове туризъм в региона. Това се случи на 40-ото юбилейно издание на Международната туристическа борса „Ваканция и Спа Експо“, която се проведе в периода 13-15 март в Интер Експо Център в град София.

 

Интересът към щанда на Сливен отново бе огромен. Акцент в тазгодишното тридневно издание бяха традиционни храни и вина, честването на 190 години индустрия в България, атракции и изненади за публиката.

 

Щандът на Община Сливен бе посетен от всички официални лица и гости на изложението. Министърът на туризма Зарица Динкова поднесе поздравления към зам.-кмета инж. Стоян Марков за доброто представяне на Сливен.

 

Интерес към щанда на Града под Сините камъни проявиха кметове и ръководители на бордове по туризъм на общини от Гърция, Сърбия и България, както и много представители от академичните среди.

 

В рамките на изложението се проведе и кулинарното шоу „На софрата“. Началото бе дадено от Ути Бъчваров и Мартин Трухчев. Целта бе да се презентира традиционната кухня в регионите, които се представяха на изложението. Участие взеха български и чуждестранни общини. В кулинарната надпревара Сливен се представи с няколко характерни изделия от региона. Това бяха сливенски милинки, баница с лепило, баница „Маладой“, рачел от тиква, самардала, мармалад от праскови и тархана. Част от изделията бяха приготвени от преподаватели и ученици от ПГХТ „Акад. Неделчо Неделчев“ - Сливен.

 

По време на презентацията на Сливен се представиха сборниците от поредицата „Вкусни пътешествия из Сливенския край“, с автор Дора Куршумова. Домакин на сливенската софра бе инж. Стоян Марков, а ястията презентира Мая Иванова - ръководител на Крепост „Туида“. Шеф-готвачите оцениха изключително високо „вкусът“ на Сливен и проявиха интерес към традициите в сливенския край. Те оцениха високо представянето на Сливен и възможностите за гастро и културен туризъм. В рамките на изложението Община Сливен получи сертификат за „Пазител на автентичната кулинарна традиция“.

 

 

--

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев