Община Сливен
Областна администрация Сливен

Домашният социален патронаж дава топла и вкусна храна, както и внимание на възрастните хора

12.03.2024 / 11:37

Срещнахме се с баба Мария – един от потребителите на Домашен социален патронаж-Сливен. На 89 години. Доволна е от живота и се радва на малките неща, които се случват. Споделя, че социалните услуги на Общината са достатъчни, за да се чувства добре и пълноценно. Разговаряхме с нея, в момента, в който доставят храната от патронажа – още една от социалните услуги, които функционират на територията на Сливен.

„Храната е много добра. Имаме редовно риба. Всеки ден в храната има месо. Винаги има супа. Честно ви казвам – сама съм. Никога няма да си приготвя три хранения. Върнаха ни към мамините манджи. Доволна съм, че патронажът се съобразява със сезона, с празниците и с традициите. За Великден винаги носят 2 червени яйца, козунак, дроб-сърма. Аз съм много доволна. Благодаря, че ги има“, споделя възрастната жена.

Доволна е и Ангелина Иванова – главен готвач в Домашния социален патронаж. Споделя, че целият екип приготвя храната така, сякаш готви за своите родители. Работата в кухнята започва от много рано сутринта и приключва в късния следобед. А колективът е сплотен и усмихнат. Споделят, че понякога дори пеят докато готвят, за да стане още по-вкусна храната.

Продуктите и приготвената храна са задължително подбрани според сезона и според нуждите на потребителите. За целта в патронажа работи и технолог, който изготвя менюто, следи за грамажа и за качеството на крайния продукт.

„Диетите са четири: за стомашно-чревни заболявания, сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет и обща диета, която също е съобразена с изискванията за рационално хранене на хората от третата възраст“, обяснява Диляна Господинова, технолог в ДСП.

Храната за потребителите се приготвя в професионална кухня, което е необходимо освен за качеството на продуктите, така и за персонала. Директорът на Домашен социален патронаж-Сливен Христина Мураитова споделя, че е много важно работещите да имат всички необходими условия, за да се чувстват добре, и работата да спори. Съвсем наскоро е приключил ремонтът, финансиран от Общината, в санитарните части на сградата, както и в няколко помещения, в които се помещава патронажа. Персоналът има съблекалня, място за отдих и баня. Предстои обновяване на обзавеждането, както и закупуване на нови професионални съдомиялни, уреди за кухнята, климатици.

„Много съм доволна от екипа. Стараят се много и правят всичко, за да са доволни и нашите потребители“, казва Мураитова.

Тя допълва, че работата на служителите обаче не е лека. Освен готвачите, в услугата работят социални работници, шофьори, касиери. Споделя, че често се е случвало да се обаждат за линейки, да придружават възрастните хора и до болница, тъй като голяма част от потребителите не са с близките си хора.

„Това е нашата социална работа. В студ, в пек, нашите момичета са на терен. Не е леко, но е чудесно, когато можем да сме полезни на тези хора“, казва още Мураитова и допълва, че винаги, когато има как, се стараят да зарадват потребителите.

Домашният социален патронаж в Сливен е създаден през 1974 година с капацитет 30 места. Към настоящия момент капацитетът е 350 места. Служителите са 34. Има социални работници, домакин, касиер, работник ел-обслужване, служители в кухня, разносвачи и шофьори. Патронажът разполага с 6 автомобила, които обикалят по райони. Храната се разнася от 9.30 до 13.30 часа от понеделник до петък, като за празниците и за събота, също се дава храна. Носят се по 3 ястия на ден, има дни и с десерт. Социалните работници помагат с документите на потребителите и им дават насоки за другите социални услуги в Общината. Потребителите са хора над 65 години, лица с трайни увреждания, (притежаващи ЕР на ТЕЛК/НЕЛК с определена над 50% намалена работоспособност или с определен вид и степен на увреждане). Таксата е до 110 лева на месец, в зависимост от диетата и дните, в които е използвана услугата.

Бюджетът на ДСП се отпуска от Общината. За тази година той е предвиден да бъде малко над 1 300 000 лв. С него се изплащат заплатите на служителите, осигуровките, консумативите, храната, застраховките на автомобилите, данъци и други.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев