Община Сливен
Областна администрация Сливен

Община Сливен отличи най-добрите спортисти за 2023 година

20.12.2023 / 11:18

Състезателят по вдигане на тежести Божидар Андреев и тази година спечели приза за спортист на годината в Сливен. Това стана на традиционната церемония по връчване на годишните награди за спортни постижения, организирана от Общината. Кметът Стефан Радев поздрави всички спортисти на Сливен и им пожела достигане на нови и още по-големи върхове.

 

 

„С тази класация, която традиционно прави Община Сливен, искаме да насърчим спортистите, да отбележим постиженията на тези, които са успели през годината. За тези, които не са в нея, искам да кажа, че през следващите години очакваме и тях. Всички, които работят упорито, вярват във възможностите си и в треньорите, ще намерят път не само към тази класация, а и към спортните постижения, към които се стремят“, заяви кметът. Той се обърна и към децата-спортисти и отбеляза, че спортът е здраве, изгражда характер и учи на дисциплина.

 

 

„Искаме все повече деца да спортуват. Това е, за което работим“, допълни кметът. В навечерието на Коледа той пожела на всички в зала „Сливен“ здраве, щастие и много лични и професионални успехи. Кметът връчи и наградите в няколко от категориите на церемонията.

 

 

Според регламента на Общината, за да бъде номиниран, спортистът трябва да е участвал в световни, европейски, балкански или държавни състезания. През 2023 година Божидар Андреев стана четвърти на Световното първенство за мъже по вдигане на тежести в двубоя, а в движение изтласкване зае второ място. Това е поредна награда за състезателя на спортен клуб по вдигане на тежести „Христо Бъчваров“.

За треньор на годината беше отличен личният треньор на щангиста – Пламен Братойчев.

 

 

Валя Манолова от спортен клуб за хора с увреждания „Сини камъни“ е най-добрият спортист за 2023 година в своята категория. Тя е шампионка на България по спортна стрелба, бадминтон и петанк.

 

 

Призът за отбор на годината при колективните спортове над 16 години отиде при ФК „Сините камъни-2022“.

 

 

Бъдещите Звезди за 2023 година при колективните спортове до 16 години са СК по баскетбол „Сливен-2010“ – момчета, 15 г.; БК „Тони-7“ – момичета, 12 г. и ФК „Сините камъни-2022“ – деца.

 

 

Тази година бяха връчени и две допълнителни награди. Едната – специалната награда на кмета „Златна каска“ получи Самуил Иванов, който стана шампион за 2023 година в националния шампионат по картинг в клас „Ротакс Сеньор”. Другата – „Шах и мат“ отиде при шахматен клуб „Сини камъни“-Сливен с треньор Радослав Очков. Малките шахматисти са Ханко Кръстев, Василена Очкова, Мартин Бакалски, Мария Очкова, Иван Иванов, Павел Стойчев, Димитър Маринов и Светлин Бакалски. Ханко Кръстев и Василена Очкова станаха вицешампиони на България до 10 години във всички категории: класически шахмат, ускорен шахмат и блиц. Отборът на шахматния клуб зае второ място в България до 10 годишна възраст.

 

 

Награди връчиха също зам.кметът Пепа Чиликова и председателят на Постоянната комисия за децата, младежта и спорта към Общинския съвет Пламен Крумов.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев