Община Сливен
Областна администрация Сливен

Информационни и комуникационни технологии в домакинствата и от лицата в област Сливен през 2023

19.12.2023 / 11:24

Резултатите от проведеното изследване за използването на информационни и комуникационни технологии в домакинствата и от лицата в област Сливен през 2023 г. показват, че 83.7% от домакинствата имат достъп до интернет в домовете си при средно за страната 88.5%.

Увеличение има в регулярното използване на интернет от лицата, като в сравнение с предходната година в областта е регистрирано нарастване с 12.3 проценти пункта в дела на лицата, които се възползват от удобствата на глобалната мрежа всеки ден или поне веднъж седмично. През 2023 г. 73.3% от лицата в област Сливен на възраст 16 - 74 навършени години използват редовно интернет.

Жените са по-активни при редовното използване на интернет в сравнение с мъжете - съответно 74.8 и 71.7%.

Има известни различия при редовно използващите интернет по образование. От лицата с висше образование 92.6% използват редовно интернет, от лицата със средно образование - 85.3%, а от лицата с основно и по-ниско образование - 45.9%.

Относителният дял на лицата, използващи през последните 12 месеца услугите на електронното правителство, е 24.9% за областта, при 29.7% средно за страната.

 

 

 

 

Методологични бележки

 

Изследването за използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата е част от Европейската статистическа програма и се провежда ежегодно в България съгласно Регламент за изпълнение (ЕС) 2022/1399 на Европейската комисия. Изследването се финансира съвместно от НСИ и Европейската комисия съгласно подписано споразумение между двете институции. Основната му цел е получаване на надеждни сравними данни, които да отразяват разпространението и използването на ИКТ на национално и европейско ниво.

Обект на изследването са домакинствата и лицата в домакинствата. Единица на наблюдение са всички обикновени домакинства и лицата в тях на възраст от 16 до 74 навършени години. През периода април - юни 2023 г. в област Сливен са анкетирани 90 домакинства, избрани на случаен принцип, и 212 лица в тези домакинства на възраст от 16 до 74 години. Методът на анкетиране е персонално интервю, проведено от анкетьор, служител на НСИ. Анкетната карта за 2023 г. съдържа няколко модула, които събират информация за наличие и използване на интернет от домакинствата и лицата, електронно правителство, електронна търговия, цифрови умения, поверителност и защита на личната информация, както и въпроси, свързани със социално-демографските характеристики на домакинствата и лицата. По време на изследването са събрани данни за три времеви интервала: към момента на интервюто; за последните три месеца преди интервюто и за последните 12 месеца преди интервюто.

Повече информация и данни от изследванията за използването на информационни и комуникационни технологии в домакинствата и от лицата, както и анкетна карта за изследването през 2023 г., могат да се намерят на сайта на НСИ (http://www.nsi.bg/bg/node/2805) и в Информационна система ИНФОСТАТ (https://infostat.nsi.bg/infostat/pages/module.jsf?x_2=240

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев