Община Сливен
Областна администрация Сливен

Годишна класация на „Индекс на местната система за почтеност“ за 2023 г

13.12.2023 / 13:44

Годишната класация на „Индекс на местната система за почтеност“ за 2023 г. беше представена на специална церемония в София. Тази година тя не само отразява антикорупционния капацитет на ключови институции и сектори в България и общините – областни центрове, но и в голяма степен очертава основните тенденции в развитието на местната власт през изминалия мандат 2019-2023 г.

Събитието е част от проекта „Индекс на местната система за почтеност – устойчиво бизнес развитие“ на Асоциация „Прозрачност без граници“, финансиран от Фондация „Америка за България“.

Методиката на оценяване и резултатите от изследването представи изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов. „Вече не е въпрос на добра воля да имаме добро управление. Това започва да става нормативно задължително“, подчерта той и обърна внимание на динамиката в класацията: кои общини са излезли от „червената“ зона, а кои и защо трайно са се настанили на дъното.

Анализ на резултатите, събирани през последната година от над 30 експерти на Асоциацията в цялата страна, направи политологът Ваня Нушева. Тя обърна внимание на добрите практики и дефицитите в изследваните институции и сектори.

Фокусът бе върху най-добре представилите се общини и техния положителен пример, като предпоставка за икономическото развитие на регионите. Представени бяха най-добрите практики и успехи в провеждането на политики за ефективност, прозрачност и отчетност на местно ниво.

Калин Славов връчи наградите на 7 от отличилите се общини.

 

Кметът на Сливен Стефан Радев получи наградата за „Обратна връзка с гражданите и действия за подобряване на административното обслужване (за прилагане на Европейски модел за качество и за публичност на резултатите от анкети с граждани)“.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев