Община Сливен
Областна администрация Сливен

Нова Загора засвидетелства своята признателност в Деня народните будители

нз1
01.11.2023 / 15:10

По повод Деня на народните будители, и в знак на признателност към делото на бележития Стоян Омарчевски, на 1 ноември от 10:30 ч., ръководството на Община Нова Загора поднесе цветя пред паметната плоча на министъра реформатор от правителството на Стамболийски. Председателят на Общински съвет Нова Загора Нейчо Минчев, заместник-кметовете Нина Генчева и Ивайло Енев, секретарят на Общината Ангел Стойчев, директорът на Историческия музей Генчо Димитров, общински съветници и граждани, сведоха глава пред бележития новозагорец. Неизброими са неговите заслуги за утвърждаването на образованието, културата и просветителството. Той въвежда задължителното образование, освобождава от данъци детската литература, само за три години броят на училищата нараства повече от три пъти – от 561 на 1 676, работи върху опростяването на езика, прокарва новаторски идеи, които и до днес са в основата на здрави традиции в сферата на образованието и културата.

Уредникът в Историческия музей Георги Камбуров разказа на най-малките новозагорци – децата от ДГ „Детски свят“, за делото на народните будители. За новозагорци е гордост, че инициаторът за обявяването на 1 ноември като част от празничния национален календар започва своя житейски път от Нова Загора и става истински пример за народен будител. Такъв е и Диньо Петров Сивков – книжовник, революционер, общественик, посветил се на просветна и общественополезна дейност. Секретар на Новозагорския революционен комитет, основан от Васил Левски, учител, кмет, народен представител, основател и секретар на първото читалище в града.

На поканата на носещото неговото име днес читалище „Диньо Петров Сивков – 1870“ се отзоваха граждани и общественици, сред които представители на общинското ръководство и Исторически музей Нова Загора, както и възпитаниците на ДГ „Слънчице“. Пред читалището прозвучаха патриотични стихове в тяхно изпълнение. С поднасянето на цветя пред паметна плоча на Диньо Петров Сивков на 1 ноември беше почетен и той като всеотдаен будител.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев