Община Сливен
Областна администрация Сливен

Среща по проблемите на ранните бременности и бракове с малолетни момичета

среща
04.09.2023 / 15:12

Областният управител Марин Христов проведе работна среща с Нейля Мурад – началник отдел „Мониторинг и контрол – южен“ към Държавна агенция за закрила на детето и главните експерти от отдела Радостина Димова и Христо Спасов. Срещата беше инициирана от представителите на отдел „Мониторинг и контрол – южен“ като повод за провеждането и беше обсъждане организирането на междуинституционални срещи за дискутиране и набелязване на мерки и дейности за ограничаване на тенденцията за раждане на деца от малолетни и непълнолетни момичета от община Сливен.

 

 

 

Г-жа Мурад обясни, че видно от направените анализи, на територията на сливенска община продължава да има голяма концентрация на малолетни и непълнолетни момичета, които раждат деца и живеят в съжителство или брак от ранна възраст. За обсъждане на проблема и търсене на работещи решения представителите на Държавна агенция за закрила на детето предвиждат провеждане на междуинституционални срещи, като целта е да се обединят усилията на всички заинтересовани страни.

 

 

 

През последните 10 години Сливенска област запазва челно място по абсолютен брой деца родени от малолетни и непълнолетни майки като средната възраст за раждане на дете е между 12 и 18 години като висока степен от децата се раждат извън брак.

 

 

 

Областният управител Марин Христов изрази готовност за съдействие и подкрепа и обясни, че проблемът е изключително сериозен и е важно да се прилага дългосрочна програма и план за действие, чрез които да се работи за ограничаване на тази неблагоприятна тенденция. Той отчете важността да се работи с родителите и техните децата „на терен“ от най-ранна възраст, както и да се ангажира подкрепа от религиозните институции, медиатори, организации и успели хора от общността, за да се постигне промяна в мисленето и нагласите. Според него липсата на предприети конкретни мерки, образование и информираност сред малцинствата е проблем, който се отразява пряко и на пазара на труда поради факта, че огромен процент от родителите са и неграмотни. Той се ангажира също да бъдат проведени в близко бъдеще няколко срещи с представители на държавни и местни институции с цел по-добро сътрудничество и откриване на ефективни решения за овладяването на проблема „Деца раждат деца“.

 

На провелата се среща и двете страни бяха единодушни, че една съвместна и добре координирана бъдеща работа между всички ще доведе до бързото решаване на този проблем.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев