Община Сливен
Областна администрация Сливен

Зам.-министър Гетов благодари на Община Сливен

03.08.2023 / 17:54

Кметът Стефан Радев посрещна днес заместник – министъра на здравеопазването проф. Илко Гетов. Срещата се проведе по инициатива на госта. Повод за нея бе предстоящото изграждане на основна оперативна база на HEMS край Сливен. Тя ще е една от шестте основни бази в страната на системата за спешната медицинска помощ по въздух.

 

Проф. Гетов благодари на Общината и на кмета Радев за адекватната и бърза реакция, с която местната власт предостави 6 дка в района на бившето летище „Бършен“ за създаване на хеликоптерна площадка, хангар и административни помещения за нуждите на спешните екипи. Общинските съветници гласуваха решението на 27 юли – дни, след като Министърът на здравеопазването отправи искане към Община Сливен за безвъзмездно предоставяне за управление на терена за нуждите на HEMS.

 

Днес Министерството на транспорта и съобщенията разпространи изявление на министър Георги Гвоздейков, в което се съобщава, че е рестартиран процеса за изграждане на системата за спешна медицинска помощ по въздух. По думите му, той е бил забавен и поведен в грешна посока от служебното правителство. Министърът посочва, че предишният кабинет е искал да създаде оперативните бази за хеликоптерите на територията на няколко болници. „Това е абсолютно недопустимо и е в противоречие със закона... Базите ще са така разположени в страната, че да покриват изискванията за т.нар. „златен час“ за транспортирането на пострадал до болнично заведение“, подчертава още Георги Гвоздейков.

 

Припомняме, че служебното правителство извади Сливен от мрежата на основните бази и премести локацията в района. Сегашният кабинет върна града ни в изграждането на инфраструктурата за големия и важен проект за страната.

 

Цялото изявление на министър Гвоздейков: https://www.mtc.government.bg/bg

 

 

--

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев