Община Сливен
Областна администрация Сливен

Учреден е Областен координационен щаб във връзка с кризата в Украйна

1234
09.03.2022 / 18:22

Областен координационен щаб във връзка с кризата в Украйна бе учреден на 9 март с участието на общински кметове и техни заместници, ръководители на държавни институции, БЧК – Сливен, Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите. „Целта е да се организира работата на държавните и общинските структури, на бизнеса и доброволците така, че да бъдем максимално експедитивни и полезни на гражданите от Украйна, които търсят спасение от войната на наша територия и желаят да получат статут на временна закрила“, каза областният управител и председател на щаба Веселин Вълчев. Неговият заместник Пепа Генчева ще е главен координатор и ще осъществява връзката с институциите.

 

От 24 февруари досега през северната ни граница са преминали близо 60 000 граждани на Украйна, като 26 000 от тях са пожелали да останат в страната, предимно в областите Варна, Добрич и Бургас. Към момента в Сливенска област се намират 61 украински граждани, гостуващи на приятели и близки, съобщи Веселин Вълчев. Повечето от тях са настанени в Сливен – 39 души пребивават в хотел, 13 – на частни адреси. От началото на кризата в Украйна областният управител е в постоянна връзка с ресорните министерства, директорите на ОД на МВР, звено „Миграция“, представителите на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите, община Сливен.

 

Държавата е създала организация на северната ни граница да бъдат създадени КПП-та, които да администрират на място преминаващите граждани от Украйна. Важно условие е собствениците на хотели или частни имоти, където ще пребивават бежанците, да им помогнат в 3-дневен срок да се регистрират в звено „Миграция“, подчерта директорът на ОД на МВР – Сливен ст.комисар Димитър Величков. Хората ще могат да останат на територията на България със статут на временна закрила. Това им дава право на труд и професионално обучение, на социално подпомагане, медицинска помощ при спешни състояния и свободно завръщане в родната държава.

 

В Сливен има 45 места за настаняване, с по над 10 легла към декември м.г., информира Христо Стоянов, председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите. 375 са регистрираните заведения в областта, над 20 са фирмите за кетъринг. По тяхна информация, те могат да изхранят до 30 000 души. На по-рано проведена среща с областния управител представител на собствениците на хотел „Сливен“ е изразил готовност да предостави всички стаи на украински граждани, стига да е осигурена финансова помощ за заплащане на сметките за ток. Предприемачът Едоардо Миролио е заявил пред държавата, че може да приюти до 3000 души, каза още Стоянов.

 

Директорът на РДПБЗН Владимир Демирев информира, че при спешна нужда дирекцията може да предостави 16 фургона, оборудвани за жилищни нужди, като половината от тях са с капацитет за 2-3 души, а другата половина – за 5 – 8 души.

 

За престоя на децата е необходимо родителите или техните попечители да подадат заявления в РУО, след което ще бъдат насочени към детска градина или училище. Осигурени са подходящи учебници. Допълнително Центърът за подкрепа и личностно развитие на деца в Сливен може да осигури занимания на 120 деца, за да подпомогне тяхната адаптация. Сходният център в Котел е в готовност да осигури занимания за 20 деца, заяви началникът на РУО Кристияна Станкова.

 

В община Сливен на разкрития горещ телефон са постъпили 10 заявления от граждани, че могат да предоставят свои жилищни имоти на пристигнали от Украйна възрастни и деца. Общината разполага и с два апартамента, в които има добри условия за пребиваване. Криза с приема в детските градини не се очаква, тъй като годишно има по 100 – 130 свободни места. Затруднения биха се появили с приема в детските ясли, които работят на пълен капацитет.

 

Възможностите за осигуряване на работни места тепърва ще се изясняват, каза областният управител Вълчев. Към момента в областта са регистрирани официално 5 500 безработни, като 70 процента от тях са с основно образование. 328 са безработните-висшисти. „Очакваме втора вълна на бежанци, които няма да разполагат със спестявания, по информация на транспортни фирми и бизнеса, които вече осъществяват контакти с граждани на Украйна. Украинските граждани са с образователен ценз и повечето от тях заявяват голямо желание да работят, за да могат да се издържат, докато се създадат условия да се върнат в родината си“, допълни още областният управител. Очакват се решения на правителството, които да улеснят приема и престоя на възрастните и децата, пристигащи у нас заради войната.

 

--------------------

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев