Община Сливен
Областна администрация Сливен

Обръщение на областния управител за Трети март

V_V-1
03.03.2022 / 07:39

Скъпи съграждани,

 

Посрещаме днешния Трети март в тревожна за международната общност обстановка заради братоубийствената война в Украйна. Цели семейства, деца и възрастни преживяват немислима трагедия и човешка мъка. Това за нас, българите, е особено болезнено, защото по нашите земи завинаги ще почиват костите на хиляди руски войници.

 

На днешната дата въпросите за свободата, както винаги досега, търсят отговори. Нека с гордост припомним, че без възрожденците ни, без Хаджи Димитър и Панайот Хитов, без Раковски, Левски и Ботев, без обикновените, смели български мъже нямаше да има Освобождение, според оценката на историците. Този дух, вдъхновил наследниците им, доведе и до Съединението, и до Независимостта на Отечеството. Дълбок поклон!

 

Нека изразим признателността си и към руските, украинските, беларуските, румънските, полските, финските воини, които в решаващи битки от войната през 1877-78 година се сражаваха в името на нашето бъдеще. Те също са били нечии синове, съпрузи и бащи, като нашите предци. Дълбок поклон!

 

Нито днес, нито утре ще имаме право да обличаме историческите факти в нови дрехи. Те са свързани с пътя ни към свобода и независимост. Силно вярвам, че за нас това са осъзнати ценности. И ще ги отстояваме без колебание винаги, когато заради война има разделени от бащите си деца и разбити животи.

 

Нека помним нашата история, нейните възходи и падения. Денят Трети март - ден на българската свобода, ден на нашето национално осъзнаване и признаване от света! Да отдадем почит на героите, останали завинаги по земята на България преди 144 години!

 

Да се помолим за мир и за човешка солидарност!

 

С уважение:

 

Веселин Вълчев

 

Областен управител на област Сливен

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев