Община Сливен
Областна администрация Сливен

В Сливен почетоха паметта на капитан Петко войвода

pametnik
08.02.2022 / 16:28

Цветя пред паметника на капитан Петко войвода бяха поднесени от областния управител Веселин Вълчев и заместничката му Пепа Генчева. Това стана на скромна церемония, организирана от Тракийското дружество „Лазар Маджаров“ послучай 122 години от кончината на войводата. За личността на капитан Петко войвода писателят Николай Хайтов казва, че докато има на света България, споменът за него ще продължи да буди интерес и да вълнува въображението на всички българи.

 

В православния храм „Св. Цар Борис – Михаил Покръстител“ бе почетена паметта на войводата /1844 – 1900 г./. Председателят на дружеството Кирил Киряков припомни пред присъстващите моменти от впечатляващия му житейски път, посветен на освобождението на беломорските българи. След това цветя пред паметника бяха поднесени от Иван Иванов и активисти на тракийското дружество, от председателя на СОСВР – Сливен Божидар Борденяшки, Георги Божев от сдружение „Активен гражданин“.

 

Тракийското дружество в Сливен бе основен инициатор за градежа на храма „Св.цар Борис – Михаил Покръстител“, който стана възможен с помощта на дарители, съдействието на общината и митрополията, родолюбиви организации. През 2012 г. църквата бе осветена от Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Иоаникий. През 2014 г., послучай 170 г. от рождението на Петко войвода, в двора й бе поставен паметникът.

 

Тракийското дружество „Лазар Маджаров“ подкрепя усилията на предстоятеля на храма отец Йоан Петров, свързани с разкриването на социална трапезария за нуждаещи се деца и семейства, заяви председателят Кирил Киряков.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев