Община Сливен
Областна администрация Сливен

КАКЪВ Е НАПРЕДЪКЪТ НА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ЕВРОПЕЙСКИЯ ПРОЕКТ НА „ВИК-СЛИВЕН“?

vik
15.10.2021 / 06:11

„ВиК-Сливен“ работи успоредно по четирите основни дяла на изпълнявания европейски проект за „Доизграждане и рехабилитация на ВиК-инфраструктура в агломерации с население с над 10 000 жители“.

 

Управителят на водното дружество инж. Севдалин Рашев вече може да отчете напредъка на дейностите. В кв. Речица са изпълнени около 12 процента от предвидените 30 000 метра нова канализационна мрежа. Изпълнението на строителните работи за подмяна на водопроводната мрежа в град Сливен е около 10 процента. Във всеки квартал на областния град са изградени части от предвидените за реконструкция 24 км нови водопроводи. Изключение правят Руски квартал и кв. „Българка“, в които водопроводната мрежа е подменена изцяло в предишни периоди.

 

В Нова Загора, поради по-късното стартиране на дейностите, процентът на изпълнение е малко по-нисък, но и там вече са достигнати 7 процента подмяна на водопроводната мрежа.

 

Изключително добре напредват дейностите в пречиствателните станции за отпадни води в Сливен и в Нова Загора, където изпълнението е около 20 процента. В Сливен вече е монтиран когенератор, който превръща енергията от добития при работата на пречиствателната станция газ в електрическа. В Нова Загора, понеже пречиствателната станция за отпадъчни води ще се изгражда наново, старите съоръжения са изцяло разрушени и вече започва новото строителство. Тук се внедрява много добра нова технология – изсушаване със слънчеви панели.

 

Все още се обжалва една обществена поръчка, за изграждане на довеждащия водопровод от яз. „Асеновец“ до пречиствателната станция. Но работата по изграждането на водоема на пречиствателната станция за питейни води на Сливен е започнала, изкопните работи са завършени, приключва се с подравняването и съвсем скоро ще започне изливането на бетоните. Водоемът на пречиствателната станция за питейни води е 10 000 куб. метра и както посочи инж. Рашев, това е огромен обем, който ще поеме часовата разлика в потреблението.

 

Проблеми разбира се не липсват. В момента, специално за кв. „Речица“, усилено се търси начин за преодоляването им. Както вече беше съобщено, след старта на строителните дейности стана ясно, че в този квартал често строителите намират водопровода по оста на улицата, където се изгражда канализация, което налага изместване на водопровода. В европейския проект, освен цялостно изграждане на канализацията, е включено изграждане и на 5000 метра водопровод. Затова засега строителите работят по улици, в които се подменя и водопроводът. За останалата част от мрежата във „ВиК-Сливен“ са изработили допълнително нов проект и се надяват до края на годината да се намери финансиране за изграждането в кв. „Речица“ и на нов водопровод. В този квартал е наложителна цялостна подмяна на водопроводната мрежа с дължина 20 000 метра. Финансирането на 5 000 метра от нея е осигурено по европейския проект, в момента е извън него са останалите 15 000 метра.

 

По четирите основни направления на проекта стартиралите дейности плавно се развиват, като все още навлизането в същинската част предстои. Ако имаме една топла зима, посочи управителят на дружеството, ще почувстваме промяната много скоро.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев