Община Сливен
Областна администрация Сливен

С поглед към хората и природата: „В и К – Сливен“ стартира голям инфраструктурен проект, който ще намали загубите

vik 2
30.06.2021 / 15:39

На 29.06.2021 г. в гр. Сливен бе проведена пресконференция по проект „Доизграждане и рехабилитация на водоснабдителната и канализационната инфраструктура в агломерации с население с над 10 000 еквивалент жители, попадащи в обхвата на обособената територия на „Водоснабдяване и канализация - Сливен“ ООД“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда” 2014 – 2020, съфинансиран от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд“.

 

В присъствието на Минчо Афузов, Областен управител на област Сливен, Камен Костов, заместник-кмет на Община Сливен „Устройство на територията и строителство“, представители на медиите и много гости на събитието, инж. Севдалин Рашев, управител на „ВиК-Сливен“ ООД, посочи обхвата на проекта, който включва рехабилитация, ремонт и изграждане на 54,71 км. водопроводна мрежа и на 44,79 км. канализационна мрежа, реконструкция на пречиствателни станции за отпадъчни води – в гр. Сливен и гр. Нова Загора.

 

Инженер Рашев коментира неотложността на изграждане и въвеждане в експлоатация на довеждащ водопровод от язовира до пречиствателната станция, което е в приоритетите за развитие на област Сливен.

 

Мащабността на този проект е проявява на инвестиционна активност и съсредоточаване на усилията в реконструкция и модернизация, която ще даде конкурентно предимство на града, категоричен е областният управител г-н Афузов.

За поставените цели и очакваните резултати Стефан Петров, ръководител на проекта обобщи: „Ще се повиши ефективността и качеството на ползване на водите, ще се намалят загубите на вода във водопреносните мрежи“. Това е и основният очакван резултат, който пряко ще се отрази на опазването на водите като основен природен ресурс.

 

Четиринадесет са основните дейности по проекта, включващи проектиране, строителство, чрез изграждане на нови и реконструкция на съществуващи водопроводни и канализационни мрежи и съоръжения, пречиствателни станции за отпадни води на териториите на град Сливен и град Нова Загора, строителен надзор, комуникация и публичност, организация и управление на проекта.

Срокът на изпълнение е до месец януари 2024 г.

 

Общата стойност на проекта е 131 446 101,78 лв. Финансирането от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд е 80 082 827,52 лв., а националното съфинсиране е в размер на 14 132 263,68 лв.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев