Община Сливен
Областна администрация Сливен

: 24 май е празник на духовното извисяване и на стремежа към усъвършенстване

21.05.2021 / 14:55

Уважаеми учители и ученици, дейци на културата и изкуството, скъпи съграждани!

 

Честит 24 май – празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата ни.

На този ден всички с вълнение слушаме химна „Върви, народе възродени…“ и се прекланяме пред великото дело на Светите равноапостоли - братята Кирил и Методий, на техните ученици и всички просветители, съхранили през вековете българската книжнина и духовност.

Българската азбука всъщност e разказ за грамотността: Аз буки веди глаголи добро есть жичье… – Аз зная буквите и животът със знанието е добър… Това ни казва нашето а, б, в.

Днес ние се прекланяме пред мъдрите учители, дарили ни буквите. Поклон и пред всички Вас, които довеждате всяко знание до ума и сърцата ни. Благодарим Ви, че продължавате делото на братята Кирил и Методий, че крепите българщината и възпитавате децата ни в дух на родолюбие и вяра в непреходните човешки ценности.

На младите хора пожелавам успехи и сбъдване на мечтите! Нека никога не стихва жаждата Ви за знания и усъвършенстване. Бъдете силни и дръзки в посрещането на новите предизвикателства на живота!

Нека се гордеем, че сме потомци на народа, дал писменост на цялата славянска общност!

Честит празник на българската просвета и култура!

Честит празник на кирилицата – третата официална азбука в ЕС!

 

Десислава Танева,

Областен координатор на ПП ГЕРБ-Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев