Община Сливен
Областна администрация Сливен

УСПЕХ Е СПОСОБНОСТТА ДА ПРЕМИНАВАШ ОТ ЕДИН НЕУСПЕХ КЪМ ДРУГ ,БЕЗ ДА ГУБИШ ВЪОДУШЕВЛЕНИЕ

sabina 5
26.04.2021 / 06:22

Уважаеми другари ,

 

Като активен участник в изминалите парламентарни избори се чувствам длъжна да споделя своите впечатления , изводи и оценки .

Считам ,че основния извод ,до който всички стигаме е ,че голяма от част гражданите на България са ЗА промяна на модела по който се управлява държавата в последните 10 години , а може би и от 30 години . Модел , който е пропит с корупция и безправие и ни доведе до последно място по доходи в Европа , на първо място по намаляване на населението , с най- ниска продължителност на живота , на 112 място по медийна свобода в света , на първите места по смъртност от Ковид 19 . Или оглавяваме всички негативни класации .

Използвам случая ,тъй като нашият водач е Зам. Председател на БСП , да споделя и втория си извод ,че обществото ни не припозна БСП като партия, която може да направи нужните промени в обществено- икономическия живот на страната .

 

Извод, който е добре да се разбере от всички членове на БСП и най- вече от различните ръководни органи в Партията .

Този извод да послужи за обща мобилизация , за изготвяне на задълбочени анализи за провала на България в основните сфери на обществено- икономическите отношения и да се актуализира Визията за развитие на България/ на БСП/ .

Да се представи така щото гражданите, които искат промени за доброто на страната , да ни припознаят като партия, която най- добре ще защити техните интереси.

 

Конкретната ми оценка за Сливенската Партийна Организация , по повод проведените избори ,като активен участник в листата за Народни представители – не мога да използвам друга дума , освен слаба. Тази ми оценка се основава на следните причини :

 

1. Кампанията започна с изключително закъснение , реално две седмици преди 4.04 . Много от гражданите на областта се питаха защо БСП не прави кампания и за съжаление интерпретациите за това не бяха в интерес и от полза на Партията. .

 

2. Реално нямахме щаб ,който да планира предизборната кампания поне месец преди началото и , да изгради структури за провеждането на кампанията , да я ръководи ежедневно , да свежда политическите виждания на националното ръководство до нас – кандидат народните представители от Сливен , за да можем да споделяме своите предложения и своите виждания .

Кампанията и отговорността за провеждането и беше оставена в ръцете основно на водача и на отделните кандидати за народни представители , най -вече на тези , които бяхме решили да събираме и преференции .

 

3. Липсваше общо авторитетно ръководство на Сливенските кандидат депутати, което да обедини усилията на всички , въпреки ,че отделно много от нас използваха възможностите за преференции и това респективно доведе до безпринципна конкуренция .

 

4. Негативните тенденции се подсилваха и от факта ,че основните ръководни фактори в лицето на областният председател Др. Гагаузов и водача на листата Др.Зафиров , реално не живеят в Сливен , не бяха в Сливен и фактически не можеха да са ефективни ръководители на кампанията .

Добавяйки към това и факта ,че Другаря Делибалтов се разболя от Ковид -19 , се допълни картината на слабото ръководство на кампанията в Сливен или още по точно – на липсата на ръководство .

 

5. Друга слабост на БСП Сливен на изборите беше , че имахме много "фино " присъствие в онлайн медиите и почти не участвахме и не провокирахме дебати , не представяхме виждания за развитие на България и Сливен .

 

Ако „Има такъв народ“ бяха енигма на изборите и за тях не появяването в публичното пространство не им се отрази , на БСП като най- старата и авторитетна партия , отсъствието в политически дебати ,повлия твърде негативно .

 

6. Като слабост отчитам и залитането на БСП- Сливен към разбирането и практиката , че изборите трябва да се уговарят , че трябва да се използват платени агитатори на Партията без оценка на обществения им авторитет , дори че трябва да се заплаща на председателите на ППО за да работят за БСП или за този или онзи кандидат за депутат .

Действия и практики, които принизяват избирателите и най -вече Социалистическата Партия като авторитетна политическа сила и я доближават до политически формации, които съществуват временно на база на купен вот.

 

7. Като слабост забелязвам и тенденцията, от доста години да се създава порочна практика за определяне на кандидатите и избраните на различни избираеми длъжности . Все по -голям процент стават кандидатите, които чрез кариера в БСП а от там и в държавните и общински структури , виждат своето личностно и кариерно израстване , за сметка на професионалистите успели в сферите в които работят , натрупали опит и създали си обществена позиция ,която съвпада с програмата на Партията , и готови да отделят от времето и енергията си за развитие на БСП и на България .

 

Уважаеми другари , споделих впечатлението си за слабостите през изминалите избори , за да се чуят от всички и най -вече от ръководните ни органи в Сливен ,за да се опитаме да намерим сили да отстраним тези недостатъци .

Да се представим по -добре на предстоящите президентски избори ,а навярно и на очакващите ни нови избори за Народно събрание .

 

С поздрави .

Д-р С . Петканска 23.04.2021

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев