Община Сливен
Областна администрация Сливен

Кметът не иска 5 бона заплата

03.12.2019 / 13:39

Кметът на Сливен Стефан Радев потвърди, че предстои увеличение на неговата заплата. Той обаче не посочи конкретна цифра, която ще се уточнява на декемврийската сесия на местния парламент.

„Нашата политика в предишния мандат беше да не променяме заплатите, които сме заварили. През този период пазарът на труда отиде много напред като възнаграждения. Кметската заплата и тогава беше ниска, а тя определя и тези на заместник-кметовете. От управленска гледна точка не е правилно хора в общината да получава по-голяма заплата то кмета.

През миналата година имаше промяна в нормативната уредба и в момента таванът на кметските заплати е над 5 000 лева. Няма да отиваме в такива нива, но със сигурност тя ще бъде повишена в следващия мандат“.

/Новата заплата на новозагорския кмет, например, ще е 2400 лв./

Кметът Радев уточни, че в момента повече от него получават главният архитект, секретарят на общината, директорите на общински предприятия и някои експерти – общо 6-7 човека от администрацията. И заплатите на управителите на общинските фирми са много по-високи от кметското възнаграждение, но това е защото те са търговски дружества и сами си определят колко да получават.

Заедно с новата кметска заплата ще скочат и парите на неговите заместници, на председателя на общинския съвет и на съветниците, които пък досега получаваха 650 лв.

 

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев