Община Сливен
Областна администрация Сливен

Кръгла маса „Фантазия и хумор в съвременната детска литература“

08.05.2019 / 19:45

„Фантазия и хумор в съвременната детска литература: защо е важно да се предложат на децата множество светове“ е темата на кръгла маса, която събра в Сливен литературни критици, университетски преподаватели и изследователи от страната, Сърбия, Унгария и Чехия. Събитието бе открито на 8 май от областния управител Чавдар Божурски и директора на Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“ д-р Росица Петрова.

Кръглата маса е част от програмата на 21-вото издание на Националния фестивал на детската книга. Областният управител поздрави участниците в дискусията и подчерта, че форумът е с голямо значение за Сливен и страната, тъй като е обърнат към децата и към книгите за тях. А децата са нашето настояще и бъдеще, нашата радост и надежда“, каза той.

В конферентната зала на хотел „Централ“ през двата дни на кръглата маса ще бъдат представени 16 доклада. Четенията започнаха с изложението на доц.д-р Младен Енчев, един от „ветераните“ на кръглите фестивални маси. „Чувствам се като своеобразен рицар“, каза той пред колегите си преди да представи разработката „Педагогика на космогонията“. Сред участниците още са проф.д-р Алберт Бенбасат с изследването си „Фантазия и хумор в детските приказки на Валери Петров“, д-р Росица Чернокожева със „Земният и космическият свят в романа „Звездните приключения на Нуми и Ники“ от Любен Дилов през фантазията и хумора“, доц. д-р Огняна Георгиева с „Хуморът в „Приказки за злояди деца“ на Красимир Дамянов“ и др. Директорът на РБ „С.Добрплодни“ Росица Петрова участва с доклад на тема, която е и мото на кръглата маса. От библиотеката издадоха луксозен сборник, където са поместени представените изследвания. Петрова благодари на Общината, Областната администрация и Министерството на културата за подкрепата за провеждането на единствения у нас форум, ориентиран изцяло към детската литература и книгоиздаването за деца.

Преди откриването на кръглата маса, областният управител бе гост на празника в Драматичен театър „Стефан Киров“, с който официално се отбеляза началото на фестивала.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев