Община Сливен
Областна администрация Сливен

Ще има ли паметник на Георги Данчев?

Георги Данчев
11.02.2019 / 17:41

Гражданско сдружение "Свети Георги Победоносец" - Сливен, настоява край сградата на общината да бъде издигнат паметник на Георги Данчев.

Ето какво предлагат от сдружението: През 2020-та година се навършват 40 години от кончината на кмет Георги Данчев (мандат 1965-1980). Той е кметът на град Сливен, през чието управление бяха започнати няколко проекта, които значително подобриха средата на живот и направиха от град Сливен едно по-добро място за живеене. В това число са язовир Асеновец, пътните връзки в селищната система, концертни и театрални зали, днешния филиал на техническия университет, летище Бършен, и други.

Във времена на мрак и невежество, всяка малка искра е безценна, за осветяването на правилната посока към просветлението. Така е било и в най-тежките времена на безизходица, когато будни, умни, смели и находчиви българи са поставили началото на Възраждането. Епоха дала нов тласък за развитие и напредък – повод за гордост и самочувствие.

Всяка епоха си има своите герои. Личности, които със своята харизматичност са успявали да поведат армия след себе си. Личности, които са били готови да жертват личният си комфорт в името на общото благо. Личности, които са работили денонощно за да изградят една достойна среда за работа и живот. Личности, чийто труд не се оценява в първо лице единствено число, а е единица мярка за общо благоденствие.

За личността на Георги Данчев са казани и изписани много истини. Умен, енергичен, находчив, честен и справедлив. Това е човекът допринесъл за величието на нашият град през годините, в които беше модерно да си Велик в единствено число и първо лице. Той обаче успя да насочи цялата си енергия за общото благо. Успява да наложи такива лични стандарти за качество на човешките отношения и доверие, които да му позволяват да изисква от всеки друг да бъда поне на същото ниво. Само по този начин може да се поставят високи цели и да бъдат реализирани. Не случайно това са годините, през които градът ни изживява собственият си Ренесанс. А личността на Георги Данчев остава дълбок отпечатък в паметта на своите съвременници, на техните деца и внуци. Духът продължава да е жив и днес. Свидетели сме през годините, колко много от кандидатите да ръководят града ни, заявяват желанието си да успеят да се доближат до резултатите на Георги Данчев. Той се е превърнал в мерна единица за успешно управление и просперитет на гражданите на града.

Това е в основата на този наш проект, с който искаме да бъде създаден бюст на Георги Данчев, който да бъде поставен на място близко до общината, с което да напомня на всички, призвани да работят в името и за интересите на гражданите, че това не е толкова непосилна задача. Тази личност е успяла да излезе от сянката на партията и да бъде истински Възрожденец за своите съграждани

Ние от гражданско сдружение Свети Георги Победоносец, считаме че тази годишнина е чудесен повод да изразим своята признателност. В тази връзка ще предприемем необходимите стъпки, това да се случи.

Б. Р. Въпросът не е ще има ли паметник на Георги Данчев, а кога!? Годишнината от смъртта му е наистина повод най-сетне да окажем подобаващо внимание към тази градивна личност. И една подробност – Георги Данчев не е бил кмет на Сливен, а председател на Окръжния народен съвет – нещо повече от кмет. Иначе казано – кмет на целия Сливенски окръг по това време. Защото ако днес още се радваме на асфалтираните пътища до ВСИЧКИ села, то е пак благодарение на Георги Данчев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев