Глобус ЕС
ГЕРБ Евроизбори 2019

Има шанс за паметника на Шести артилерийски полк

пам
27.03.2018 / 22:46

Възможностите за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен бяха обсъдени на редовно заседание на Областната комисия „Военни паметници”. Заседанието откри зам.областният управител Димитринка Петкова. В него участваха гл.експерт Радослав Симеонов и Илияна Дамянова от отдел „Военни паметници” към Министерството на отбраната, представители на общините Сливен, Нова Загора и Твърдица, на военно формирование 22 220, на военно-патриотични съюзи.

Зам.кметът на община Сливен Пепа Чиликова съобщи, че по предварителни изчисления за възстановяването на паметника на Шести артилерийски полк ще са необходими около 100 хил.лева. Тъй като общината не може да осигури подобен ресурс, е започнала дарителска кампания за набиране на средства. Има идея паметникът, изработен основно от врачански камък, бетон и арматура, да бъде възстановен от бронз. Бе припомнено, че веднъж Областната комисия „Военни паметници” се е произнесла против предложението на общинската администрация той да бъде преместен в Градската градина, до колодрума.

„Политиката на Министерството на отбраната е, когато военни паметници са останали "затворени" някъде, час по-скоро те да бъдат извадени и преместени на публични места, където да има свободен достъп на гражданите до тях”, каза от своя страна гл.експерт Симеонов. Той посочи още, че възстановяването трябва да се доближава максимално до автентичния образец. „Единственото, което би могло да се промени, е да се добавят още имена на загинали, ако липсват такива”, уточни още гл.експерт Симеонов.

Областната комисия се обедини около решението паметникът да бъде преместен от закритата казарма на подходящо място, като община Сливен изготви до месец идеен проект за това и план-сметка с конкретен разчет на всички необходими разходи. Представителите на военното министерство посочиха, че източници за финансиране на ремонтите би могло да се търсят от МО чрез Националната програма за честване на 100-годишнината от Първата световна война, като се използват постъпленията от дарителската кампания и средства от общинския бюджет, според възможностите.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев