Глобус ЕС
ГЕРБ Евроизбори 2019

Двадесета среща на старите сливенски родове

Сливен - 19-ти век
14.02.2017 / 18:18

„Ако всеки път, на връщане в Сливен, при вида на Сините камъни нещо те жегне в гърдите и ти прималее, и на душата ти стане хубаво, ако от скалната верига към теб се спусне една светла магия и ти иде да литнеш на невидими криле, значи си сливенец.” Това пише в предговора на книгата-сборник „Сливенци – старите родове”, том I, съставителят и редактор Щилияна Василева. На корицата на книгата „Сливенци” е монументалното платно на сливенския художник Иван Савов „Халеевата комета над Сливен”, рисувана в продължение на 20 години, като поводът за нея са разкази на Русчо Симеонов и Николай Султанов.

На 22 септември сливенци, приятели и гости се събират в родния град в Деня на независимостта на България. Организатор на тези срещи е сдружение „Мати Болгария”, учредено през 1993 г. с днешен председател Кети Пирдопска, Женско дружество „Майчина длъжност” с ръководител Петя Руменова и с активното участие на Сливенската културно-просветна дружба „Д-р Иван Селимински”, оглавявана от Ева Жечева.

Всяка година разгръщахме над 20-те страници на в. „Сливен”, и днес, вместо 19-ят му брой, ни очакват над 350 страници, събрани от общо 700 едва 140 материала в книгата „Сливенци”. Сбъдна се една мечта. Този сборник е уникален по характера си краеведчески справочник, „своеобразен учебник по сливенска история”. Над 150 са неговите автори – известни историци, учени, краеведи. Документални, информационни, публицистични и художествени материали са обединени в три раздела: първият – източници за старите сливенски родове; вторият – портрети на известни сливенци; и третият – документални разкази за старите сливенски родове и това е централната тема на сборника.

Константин Константинов, Елисавета Багряна, Станка Пенчева, Добри Чинтулов, Дамян Дамянов, Радой Ралин, Атанас Славов, Николай Султанов… Трудно е да се изброят имената на поетите и писателите, родени и свързали живота си със Сливен. Родовите спомени са описани от самите тях в книгата и съживяват вълшебството на нашата памет. Тук са и войводите Хаджи Димитър, Панайот Хитов, Георги Трънкин, Таню войвода, Стоил войвода, Индже войвода и др.; възрожденците д-р Иван Селимински, Сава Доброплодни, Антон Иванов, Димитър Добрович, Русчо Миркович, митрополит Серафим и др.

Многолик и пъстър е колективният портрет на сливенци. Родовете са над 70. Сред тях има лекари, търговци, печатари, книжари, писатели, музиканти, художници: Курдови, Кавръкови, Макасчиеви, Рохови, Султанови, Богдар, Шишеджиеви, Жечкови, Коларови, Шиварови, Драгиеви. Всеки автор с любов и преклонение пише искрено и прочувствено.

Имена, имена – сливенски! Те са нашата гордост, съхранена в паметта ни, в картините на художниците Йордан Кювлиев, Сирак Скитник, Димитър Добрович, в музиката на Мишо Тодоров, в книгите на Цончо Родев… И безброй други имена, за които ще четем в следващия том, както ни обеща създателят на книгата Щилияна Василева.

Христина Димова

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев