Глобус ЕС
EL

Свети Стефан – 27 декември

Икона на светията
27.12.2016 / 08:21

Култът към свети Стефан е стар, колкото е стара и християнската църква, а почитта към него е равна на почитта към апостолите. Апостол Павел, а после и всички след него, наричат свети Стефан пръв мъченик на християнската вяра, защото е една от първите й жертви.

Някога в Йерусалим по знак от Светия дух била образувана християнска община, която да се грижи за бедните и страдащите, болните и старите хора. Избрали седем дякони, които да организират и следят как се разпределят помощите, а пръв между тях избрали свети Стефан. Затова го наричат още архидякон, т.е. пръв между дяконите.

По това време хората обичали да спорят и да говорят унищожително за Иисус. Веднъж на такъв спор присъствал и свети Стефан. Евреи, фарисеи и садукеи се горещели и присмивали, отричали и поругавали, но никой нямал нито силата на вярата, нито обаянието и красноречието на светеца, който защитил своя Бог и оставил без аргументи противниците. Доказал им без никакво съмнение, че само хора без ценности и морал не вярват. Обидените пораженци заловили светеца, обявили го за изменник на Мойсеевите закони и го хвърлили в ръцете на заблудения и разгневен народ да се разправя с него. Убили го с камъни, а той и в предсмъртните си минути се молел за душите на убийците си. Дали разкъсаните му дрехи на някой си Сава – той най-яростно хвърлял камъни. Казват, че дрехите сторили чудо – магията и силната вяра на светеца превърнали след време Сава в ревностен християнин.

Добри хора християни взели тялото на светеца и го погребали достойно близо до Йерусалим. Култът към свети Стефан нараства още повече с пренасяне на мощите му в Цариград. Преданието разказва, че когато наближили мястото, където днес се намира църквата „Свети Стефан”, конете спрели и проговорили с човешки глас, че светецът трябва да бъда положен на това място.

На този ден имен ден празнуват Стефан, Стефка, Венцислав, Стамен, Стана, Цако, Стою, Станимир, Станислав, Тенко, Станка, Стоян, Цончо и др.

 
 

Copyright © 2008-2018 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев