Глобус ЕС
EL

Бъдни вечер – 24 декември

Трапезата на бъдни вечер
24.12.2016 / 07:49

Вечерта, преди да се роди Христос, е първата от трите кадени вечери. Нарича се Бъдни от бдение, а може би от бъдеще, бъднини. И в двата случая символиката е директна – за чудото, което предстои, трябва да бди целият народ. Денят преди Коледа е ден, в който цялата природа затаява дъх в очакване. Бъдни вечер се нарича още Малка Коледа, Суха Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич. Раждането на новия Бог слива езическите представи на древния българин и по-късната му християнска вяра в идеята за обновлението на света с надеждата за добро. Затова и целта на коледните обичаи е да покажат бъдещето, да предпазят от беди, да донесат плодородие.

Символ на младия Бог, който ще се роди, е бъдникът – дебело дъбово или крушово дърво, което домакинът на всеки дом трябва да отсече. Бъдникът се миросва за плодородие и добър живот. Оставя се да гори цялата нощ в огнището, а огънят се пази да не угасне. Предвестници на добрата вест са малките коледари – деца от 8 до 12 години, които обикалят къщите, удрят с дряновите си тояги по прага и благославят „Да се роди, да се роди, дето рало ходи и дето не ходи!”, а домакинята ги посреща със сито, пълно с пшеница, посипва ги със семена и ги дарява с кравайчета.

Трапезата на Бъдни вечер пресъздава магия за плодородие и късмет. Централно място заема обредният хляб – боговица, богова пита, божичник, вечерник, светец. Той се украсява с фигурки от тесто, в него се слага сребърна пара. Трапезата се прекадява, питата се разчупва високо над главата. Първото парче е за къщата, а второто – за Света Богородица. После се раздава на всеки член от семейството, като се започва с мъжете. Ако сребърната пара е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички. На трапезата трябва да има ястия с нечетен брой. Освен обредния хляб, на масата трябва да има само постни ястия – сарми с кисело зеле и ориз, пълнени чушки с ориз, фасул, зелник, ошав, счукан чесън с орехи, мед, грозде, дюли.

На този ден празнуват Евгения, Жени, Джени, Джейн, Благодорна.

 
 

Copyright © 2008-2018 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев