Глобус ЕС
EL

Игнажден – 20 декември

Свети Игнатий Богоносец
20.12.2016 / 07:28

На този ден църквата почита паметта на Свети Игнатий Богоносец. Самият Иисус вдигнал малкия Игнатий на ръце, обърнал се към учениците си, които спорели кой от тях е най-голям, и им казал, че докато не се смирят като това дете, няма да влязат в царството небесно. Така учениците запомнили не само думите на своя учител, но и детето Игнатий. Започнали да го наричат Богоносец, на иконите го изобразявали в ръцете на Бога, а празникът му поставил началото на календара, когато новото, по детски чисто и свято, все още предстои и се очаква.

Свети Игнатий бил ученик на свети апостол и евангелист Йоан Богослов, който го ръкоположил за епископ на църквата в Анхиотия. На този пост служил цели 40 години. Страданията му започнали, когато римският император Траян наредил в чест на победите му да се принасят дарове и жертви на римските богове. Църковните старейшини не склонили да се молят на идоли, не направил това и водачът им Игнатий. Самият Траян пристигнал в Анхиотия да го разубеди и да изиска подчинение на царската си вола. Попитал що за име е това Богоносец, а епископ Игнатий отвърнал, че това е човек, който носи Бога в себе си. Мисията на императора се провалила и той изпратил непокорния епископ в Рим, за да бъде наказан. Игнатий преминал целия път окован в тежки вериги, а навсякъде по пътя хора му се покланяли. Хвърлили го в клетката на два кръвожадни лъва, пред очите на препълнения с хора амфитеатър. Последните му думи били: „Осъден съм на смърт не за престъпление, а за моя Бог, от чиято любов съм завладян”. Достойната му смърт смилила императора и той прекратил гоненията против християните. След смъртта си Свети Игнатий се явявал на мнозина, които вярвали в него, помагал при лечението на тежки болести.

За народа новата година започва на 20 декември, Игнажден. Всичко, което се прави на този ден, има магическа сила. Денят започва да расте по-бързо, слънцето се обръща към пролет и лято. Вярва се, че огньовете, които се палят на земята, са вид слънчева магия. На този ден от къщата не трябва да се изнася нищо. Не се иска и не се дава нищо назаем. Не се шие и не се плете, не се пере, не се вари боб, за да не бие градушка. Важен ритуал е чакането на полазник. Ако това е добър човек, с късмет и добри мисли, той ще ги предаде и на дома, в който влиза. На Игнажден момите гадаят за късмета си чрез семена от ечемик. На Игнажден всички ястия на празничната трапеза трябва да са постни. На масата трябва да има пита с мая, ошав, варена царевица, жито, зеле, лук, чесън, кравайчета, орехи, мед и др.

Имен ден празнуват Игнат, Игната, Игна, Пламен, Огнян и др.

 
 

Copyright © 2008-2018 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев