Глобус ЕС
EL

Бъдещите студенти сами внасят здравните си вноски през лятото

Национална агенция за приходите
14.08.2016 / 16:21

Завършилите средното си образование през 2016 година общо 970 ученици от Сливенска област трябва да заплатят здравните си вноски за своя сметка, до започване на работа или на учебната година във висшето учебно заведение, в което ще продължат своето обучение. При повече от три неплатени вноски, бъдещите студенти ще се окажат с прекъснати здравни права, предупреждават от офиса на териториалната дирекция на НАП в Сливен.

За да не се начисляват допълнително наказателни лихви и младежите да не загубят здравно-осигурителните си права, те следва да внесат първата здравна вноска за юли в размер на 16,80 лв. до 25 август. Важно условие преди плащането е да се подаде декларация образец 7. Тя се подава в срок до 25-о число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване от лицата, в структурата на НАП по постоянен адрес на задълженото лице.

Здравните вноски се превеждат по отделна сметка, указана във всеки офис на НАП, с код за вид плащане: 56 11 11. Ако все пак младежите пропуснат да внесат навреме своите здравни осигуровки, преди да го направят, е задължително да проверят актуалния размер на вече начислената лихва за забавяне, най-често от сайта на НАП на адрес www.nap.bg (справка за здравноосигурителния статус). Най-лесният начин е лицата да получат достъп до Е-услугите на НАП с ПИК. Персоналният код ще им позволи достъп до видове справки: здравен, социалноосигурителен статус, лихви за забавени плащания и други.

Размерът на дължимите здравни вноски може да се консултира и на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона.

През летните месеци много студенти, обучаващи се в чужбина, се завръщат в региона. За да ползват безплатни здравни услуги, те трябва да уредят здравноосигурителния си статус, като е необходимо да представят в офисите на НАП по постоянен адрес доказателствени документи. Такива документи са например: удостоверение или служебна бележка от университета, в който следват, диплома за завършено висше образование и др. Тези документи трябва да са преведени от лицензирана фирма и се вземат предвид само, ако в тях е посочен периода на обучение. Документът се подава в териториалната дирекция или офис на НАП по постоянен адрес, за да се „изчистят“ задълженията на студента за здравноосигурителни вноски

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев