Глобус ЕС
EL

Вавилон най-красивият град на света

Вавилон
01.08.2016 / 15:10

Вавилон (в превод от акадски език „врата на бога”) е античен град, разположен в долното течение на река Ефрат, център на една от най-забележителните древни цивилизации. Градът е основан към 2500 г. пр. Хр. от говорещото на семитски език племе амореи, дошло от района на Северна Арабия. Дълго време Вавилон бил една от многото градове-държави в Месопотамия. Едва към 2000 г. пр. Хр., след западането на шумерския град-държава Ур, започва да играе важна роля в региона. Първи цар на новосъздадената държава става Сумуабум.

В културно отношение вавилонците били силно повлияни от предшестващата ги шумерска цивилизация. Те наследили от нея и доразвили огромни познания в областта на математиката, физиката и астрономията. Голямо вавилонско достижение в областта на математиката е създадената от тях „шестдесетична” бройна система, базирана на числото 60. Тяхно „изобретение” са и мерките и теглилките. Дело на вавилонците е и въвеждането в календара на седмицата, която разделили на дни, дните на часове, часовете на минути, а минутите на секунди. Те първи разделили кръга на 360 градуса. Вавилонските лекари въвели в медицината концепцията за диагноза, прогноза и изписване на рецепти.

Астрономията и астрологията заемали най-важно място във вавилонското общество. Зодиакът се счита за вавилонско „изобретение”. Пантеонът на вавилонците включвал множество божества, като най-почитани били Мардук („бог на небесата” и покровител на Вавилон) и Ищар („богиня на любовта и плодородието”). В чест на своите богове те построили множество храмове и написали прекрасни поеми и химни. Вавилонците нямали своя собствена писменост, а използвали наследеното от шумерите клиновидно писмо.

Голям разцвет вавилонската държава достига при управлението на цар Хамурапи (1792-1750 г. пр. Хр.), който става известен с написания на черен гранит сборник с 282 закона, с който наложил суров ред и дисциплина на своите поданици. По негово време били предприети мащабни военни кампании, при които били завладени няколко царства.

По време на управлението на цар Навуходоносор ІІ Вавилон се превръща в своеобразен интелектуален и културен център. Тук дошли всякакви учени от близки и далечни страни. Градът придобива вид на „архитектурно чудо”. Бил ограден от 5 реда крепостни стени, дебели от 3 до 8 метра, с над 300 бойни кули. Пред най-външната стена бил прокопан огромен ров, пълен с вода. Към града водели множество порти, като най-великолепна била главната порта, посветена на богинята Ищар.

Едно от чудесата на Вавилон били „Висящите градини” - терасирани и изкуствено напоявани градини. Според една теория, те са построени около 575 пр.н.е. от цар Навуходоносор II, който управлява града 43 години, за една от съпругите му Амитида. Според друга, са построени от асирийската царица Семирамида, през нейните 5 години управление (810 пр.н.е.) Изкуствено създадената система за напояване превърнала „Висящите градини” в райско кътче сред пустинята – с изобилие от зеленина, цветя и дървета.

Неслучайно „Бащата” на историята Херодот признава: „Вавилон е най-красивият град на света”. Историята разказва, че когато Александър Македонски влиза в града, той е толкова запленен от неговото величие, че го провъзгласява за своя „азиатска” столица. Вавилонската империя просъществувала до 539 г. пр. Хр., когато е завладяна от персийския цар Кир ІІ Велики. Градът продължил да съществува още няколко века, но с независимата вавилонска държава вече било свършено.

 

Още снимки от новината

Вавилон
Вавилон

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев