Глобус ЕС
EL

Начало на Рождественския пост – 15 ноември

15.11.2015 / 07:21

На 15 ноември започва Рождественският пост. Той е въведен в Църквата по-късно от Великия пост и е свързан с празника на Рождението на Спасителя.

След деня в памет на св. апостол Филип започва четиридесетдневният пост, наричан често "четиридесетница на ап. Филип". Установен е сравнително късно, в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий. През дните на поста преди Рождество Христово са празниците на много старозаветни пророци, предсказали раждането на Спасителя. По своята строгост Рождественският пост отстъпва на Великия и Богородичния пост и не се различава от Петровия.

От този ден започават 40-дневните Коледни пости, които продължават до 25 декември. По време на този пост не се приемат храни от животински произход като месо, мляко, яйца, сирене и кашкавал. Извършват се определени духовни действия, за да посрещне човек пречистен раждането на Спасителя – молитва, покаяние и изповед. През първата седмица на Рождественския пост и в края му – от 20 до 24 декември, постът е строг, християните приемат само растителна храна, която може да е приготвена с олио. Риба и вино са разрешени на Никулден. Не се позволява венчаване през Рождественските пости.

 
 

Copyright © 2008-2018 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев