Глобус ЕС
EL

На 1 ноември честваме народните будители

Захарий Зограф
01.11.2015 / 13:00

Първи ноември е ден за почит на предците ни будители-книжовници, светци, мъченици, герои от славното ни минало.

Преди Освобождението на тази дата е почитан Свети Иван Рилски. Днес той се счита за молител пред Бога и покровител на всички българи.

Първото неофициално честване е в Пловдив през 1909 г. През 1922 г. министърът на народното просвещение Стоян Омарчевски внася предложение за обявяване на 1 ноември за ден на българските народни будители. През есента на 1945 г. той е изхвърлен от празничния календар, а на 1 ноември 1990 г. по идея на общонародно сдружение „Мати Болгария” честването е възстановено.

За будители днес смятаме видни личности като сина на хан Омуртаг – Енравота – Воин /застъпник на християнството/ от епохата на ранното ни средновековие или владетели като княз Борис І – Покръстителя на българския народ и духовни водачи като Патриарх Евтимий Търновски.

От възрожденските дейци на първо място слагаме Паисий, следван от Софроний Врачански, Захарий Зограф, Сава Доброплодни, Сава Филаретов и много други.

Сред българските будители са хиляди знайни и незнайни хайдути, дейци на четническото движение и войводи като Г.С.Раковски, Хаджи Димитър и Стефан Караджа, борците за свобода от националния революционен елит – Васил Левски, Христо Ботев, Панайот Волов и т.н. Сред тях са най-ярките български писатели и поети Добри Войников, Васил Друмев, Иван Вазов, Яворов, Смирненски, Вапцаров…

Сред тях са милионите български монаси, даскали, учители, известни и неизвестни.

 
 

Copyright © 2008-2018 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев