Глобус ЕС
EL

Кольо Милев: Не да вдигат данъка, а част от сегашния размер да остава в общините

snimka ot sabitieto
05.10.2015 / 11:01

„Не да вдигат данъка върху доходите на физическите лица, а част от сегашния му размер да остава в общините. Подобряването на финансовата картина в страната не може да е за сметка на хората. Самото предложение на правителството за вдигане с 2% данък общ доход от името на общините не беше обмислено, а по-скоро „проба – грешка“. Това заяви във вторник кандидатът за кмет на Сливен от левицата инж. Кольо Милев по време на участието си в предаването „Още от деня” с Димитър Цонев по БНТ.

„Не съм учуден, че финансовият министър потвърди в понеделник пред Националния съвет за тристранно сътрудничество, че идеята отпада, защото не беше и ясно как ще се връщат парите в общинските бюджети”, допълни той.

„Хората искат парите, които внасят от доходите си, да остават в техните общини и да отиват за инфраструктура, поддръжка на улици. Това е справедливо и по същество е финансовата децентрализация, която остава само на думи, за сметка на децентрализацията на задължения, които местната власт поема“, каза още Милев.

„Държавата не винаги изпълнява задълженията си докрай. Общината направи водния цикъл, но пречиствателната станция за питейни води стои незавършена вече 7-8 години. Договорът не е на общината, а на регионалното министерство, обектът е 90% готов, но държавата не намира пари. Няколко правителства вече се сменят, постоянно искаме от тях да бъде решен този проблем“, заяви в ефира Милев.

Изграждането на пречиствателната станция за питейни води в Сливен започна през 2008 г. от правителството на Сергей Станишев, но обектът беше замразен в следващия мандат на ГЕРБ.

 
 

Copyright © 2008-2018 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев