Глобус ЕС
EL

Седмица на детската пътна безопасност „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Пази децата на пътя!
10.09.2015 / 14:15

12 септември е обявен от Пътна полиция за Ден на превенцията

Седмица за превенция на детската пътна безопасност стартира на 7 септември и ще продължи до 13 септември. Националната кампания е на тема „Да пазим децата на пътя!”. От понеделник на територията на ОДМВР-Сливен се осъществяват специализирани операции по безопасност на движението, обезопасяване и наблюдение на районите около учебните заведения в град Сливен и областта. Действията на пътна и охранителна полиция ще продължат през цялата учебна година. До края на месец октомври са предвидени специализирани операции по метода „Широкообхватен контрол”, засилени проверки за използване на предпазни колани и обезопасителни системи за деца, спазване на предимство на пешеходни пътеки и контрол на скоростните режими. Приоритетни остават проверките за употреба на алкохол и правоспособност.

Анализ на пътнотранспортния травматизъм с деца до 17 години, настъпили през лятната ваканция и изминалата учебна година на територията на ОДМВР-Сливен

На територията на област Сливен през лятната ваканция на 2015г. (от 24.05. до настоящия момент) има 1 убито дете (пътник) до 17 г възраст в следствие на тежко ПТП, а ранените са 7, от които 3 пешеходци, 1 водач и 3 пътници. През изминалата учебна година (15.09.2014г. – 24.05.2015г.) няма убити, но ранените са 10, от които 7 пешеходци, 2 пътници и 1 водач. Общо за периода от 15.09.2014г. до момента броя на убитите деца е 1, а на ранените 17.

Статистиката по общини е следната:

Сливен: През ваканцията има 1 убито (пътник) и 2 ранени деца, от които 1 водач и 1 пътник. По време на учебната година няма убити, ранените са 5 (пешеходци). Общо за периода от началото на изминалата учебната година до момента има 1 убито дете, а ранените са 7.

Нова Загора: През ваканцията 4 ранени, от които 1 пътник и 3 пешеходци. По време на учебната година ранените са двама, от които 1 водач и 1 пътник. Общо за периода от началото на изминалата учебната година до момента ранените са 6.

Котел: През ваканцията няма регистрирани тежки ПТП с деца до 17 г възраст. По време на учебната година има 2 ранени (пешеходци). Общо за периода ранените са двама.

Твърдица: През ваканцията има 1 ранено дете (пътник). По време на учебната година също има 1 ранено дете (пътник). Общо за периода има 2 ранени деца.

На база резултатите и анализа на пътния травматизъм при децата до 17-годишна възраст се установява, че въпреки по-кратката продължителност на ваканцията, от периода на учебната година, тя се явява много по-опасна за децата. Факт е че има 1 убито и 7 ранени деца през лятото, докато през изминалата учебна година няма убити, а ранените са 10 на фона на по-голямата продължителност. Причината за тези тежки ПТП е по вина на водачите на МПС.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев