Глобус ЕС
EL

До 30 април фирмите информират НАП за платените от тях доходи на физически лица

НАП - Сливен
27.04.2015 / 09:48

До 30 април предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2014 година доходи на физически лица, различни от такива по трудов договор, са длъжни да представят в НАП справка за изплатените суми чрез попълване на специален формуляр.

В справката за изплатени доходи се обявяват лицата, на които са изплатени суми по граждански договори, наеми, доходи от продажба или замяна на движимо и недвижимо недвижимо имущество, доходи от дивиденти и ликвидационни дялове и други.

Информацията от тези справки позволява на приходната администрация да извърши съпоставка на декларираните данни от платците и получателите на доходи. Така ако някой е получил пари по граждански договор, но не ги е декларирал пред данъчните, рискува да му бъде назначена проверка или ревизия.

До момента 1 550 фирми от област Сливен са декларирали изплатените доходи на физически лица, като 70 % от тях са подали данните си по електронен път. При изплатени суми на повече от 5 лица данните задължително се подават на магнитен носител или по електронен път.

От офиса на НАП напомнят също, че до 30 април на 2015г. работодателите трябва да представят информация за доходите по трудови правоотношения, начислени и/или изплатени в полза на физически лица, местни на друга държава - членка на Европейския съюз. Предоставянето на тази информация е за целите на задължителния автоматичен обмен по Директива 2011/16/ЕС от 15 февруари 2011 г. и касае данъчни периоди, започващи от 1 януари 2014 г.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев