Глобус ЕС
EL

Президентът на „Лекари на света“ - Франция посети Сливен

lekari francia
09.04.2015 / 13:32

Президентът на „Лекари на света” - Франция д-р Тиери Бриго посети вчера община Сливен. Той проведе работна среща с кмета Кольо Милев в присъствието на генералния директор на „Лекари на света“ – Франция Оливие Льобел, генералния координатор на неправителствената организация за България Антоанета Попеску, началника на отдел „Социални дейности, здравеопазване и спорт” Дилян Стойков, главния експерт към отдела Маргарита Терзиева, директора на ДКЦ-2, д-р Георги Илиев и представители на „Лекари на света” в Сливен.

„Радвам се, че имам възможността да се срещна с вас и да ви благодаря за сътрудничеството, което ни оказвате през годините. Община Сливен е една от общините в България, в която има най-много етнически групи в неравностойно положение“, каза кметът Кольо Милев по време на срещата. Милев увери гостите, че между община Сливен и „Лекари на света“ ще се открият нови възможности за сътрудничество и развитие чрез Българо – швейцарската програма за финансиране, по която ще се отпуснат средства за изграждане на обединено детско заведение и здравен център за дейности, насочени към жителите на квартал „Надежда“. В рамките на проекта се предвижда изграждането на три кабинета – гинекологичен, педиатричен и кабинет за общопрактикуващ лекар, а срокът за изпълнение е три години. Проектът ще се реализира съвместно с неправителствените организации „Лекари на света” – Франция, Фондация „Здравето на ромите” и Сдружение „Ромска академия за култура и образование” като община Сливен е водеща организация.

„За нашата организация основен приоритет е здравето на хората в етническите групи“, посочи д-р Тиери Бриго. Той допълни, че целта на „Лекари на света“ - Франция е да постигне социални промени, които да доведат до устойчиви модели на местно ниво и даде пример с Перу, където ефектът от работата на „Лекари на света“ е много добър. „За нас е важно да работим с кметовете на общините, от които зависи съдбата на малцинственото население“, каза още Бриго и изрази надежда, че намеренията на кмета Милев са сходни по отношение на подобряването на условията на живот сред малцинствените групи в Сливен, с тези на организацията му.

От 2013 г. „Лекари на света“ в Сливен работи за подобряването на достъпа на здравни грижи в кв. „Надежда“. Проектът се реализира в партньорство с община Сливен и Българската асоциация по семейно планиране. Той включва предоставяне на информация и консултации относно семейното планиране и възможност за безплатни противозачатъчни средства. Проектът цели създаването на работещ модел за достъп до безплатни методи за семейно планиране за хора в неравностойно социално положение.

„Това е първият проект, по който работя с община Сливен от трите подобни проекта свързани с ромската общност в града. Ако трябва да сравня успеха на този проект, мога да кажа, че той показва най-добри резултати до момента”, каза директорът на ДКЦ – 2 д-р Георги Илиев. „Досега по програмата около 1 % или около 200 жени са пожелали доброволно да се възползват от услугите, предоставяни на информационните срещи, свързани със сексуалното и репродуктивно здраве, което е успех за нея”, каза още Илиев и допълни, че по другите проекти, по които е работил, процентът на успеваемост едва е достигал 0,5.

На срещата стана ясно, че тези добри практики, основани на качественото партньорство между Община Сливен и неправителствените организации, с подкрепата на Посолството на Франция, ще служат за пример и на други подобни проекти, които могат успешно да бъдат заложени в местните, а също и в националните обществено насочени политики.

 
 

Copyright © 2008-2018 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев