Глобус ЕС
EL

Особени забрани, в сила от 1 януари в Европа

02.01.2015 / 09:19

От 1 януари в някои страни влизат по-необичайни забрани. Във френската столица Париж и околностите му влиза в сила забраната за палене на огън в камини в Париж и околностите му, прието от местните власти по инициатива на местни еколози. Целта е да се намалят емисиите от фини частици във въздуха, които имат все по-сериозни последствия върху здравето на парижани, припомнят френски издания.

От днес в Полша влиза в сила закон, забраняващ доставката и рекламата на нездравословна храна в учебните заведения на територията на страната, приет на 23 октомври 2014 г. от долната камара на парламента на Полша, предаде Франс прес.

По силата на закона министерството на здравеопазването беше натоварено със задачата да подготви подробен списък на хранителните продукти, които ще бъдат разрешени за консумация в полските училища. Целта на новия закон е да се намалят случаите на наднормено тегло и на затлъстяване сред подрастващите.

Според доклад на Фонда на ООН за подпомагане на децата (УНИЦЕФ) около 17 процента от полските деца страдат от наднормено тегло.

От днес за аптеките в Словения пък отменят една по-специфична забрана. Вече ще могат да се продават медикаменти, съдържащи екстракт от марихуана (канабиноиди), които до момента са забранени. В средата на 2014 г. правителството издава наредба, с която изключва тетрахидроканабиноидите (ТНС) от списъка на забранените вещества и ги включва в списъка на наркотичните вещества, разрешени в хуманната и ветеринарната медицина и за педагогически и научно-изследователски цели. С новата наредба е разрешена законната продажба на забранени досега препарати, съдържащи екстракт от индийски коноп, на първо място хашишово масло, което до момента може да се купи само на черния пазар, предаде Танюг.

Словенската компания "Ленис", която се занимава с внос на нерегистрирани лекарства, е получила разрешение за внос на тетрахидроканабиноиди от Германия. Лекарствата с екстракт от марихуана още не са регистрирани в Словения и ще се приготвят в аптеките.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев