Глобус ЕС
EL

Таско Ерменков: Ние два пъти намалихме цената на тока

Таско Ерменков
09.09.2014 / 17:10

- Ние не само задържахме цената на тока, ние я намалихме, защото намерихме резерви, за които от EVN сега пропускат да кажат". Установените от ДКЕВР неправомерни аутсорсвания, които са покачили цените и това, което от EVN са пропуснали да кажат е, че 6 години са имали 16% гарантирана печалба. Нека все пак да бъдем честни. EVN иска около 12% за тях, иначе останалите 7.5% са в полза на НЕК за компенсиране на една грешка, която беше допусната в края на миналата година при формирането на бюджета с въвеждането на такса върху част от ВЕИ, които трябва да бъдат връщани. Има 6 - 7%, които наистина биха били оправдани като увеличаване на цената, но това е пределът, за който може да се говори. Няма как НЕК да не купува скъпа електроенергия при въведени безумни количества възобновяема енергия, която е най-скъпата, не без помощта и на EVN, тъй като голяма част от тези централи са на тяхна площ.

Ние два пъти намалихме цената на електроенергията, единият път с 5%, другият с 3%. Общо с 8% и това, което предстои да се направи заради едно грешно решение сега е увеличение със 7%. Това на практика означава, че почти се връщаме на цените от миналата година. За първи път в държавата се направи опит отговорностите по ценообразуването да не бъдат само върху крайния потребител и само ние, потребителите, да плащаме крайната сметка, а всеки по веригата да понесе някаква отговорност.

Естествено е, че когато става въпрос за много пари, това ще доведе до политизиране на обстановката. Също толкова естествено е, когато една комисия държи политиката си и идват други хора, които искат да повишат цената на тока, да сменят членовете на същата комисия. Учудвам се от решението на енергийния борд, който е решил да прави експертен съвет, който пък от своя страна най-вероятно ще направи работни групи, които ще направят комисии, за да оправят нещата в енергетиката. В момента цената на електроенергията в Австрия е около 32 ст. на киловат час, в България е около 12 ст. Разликата изглежда голяма, само че австриецът със своята заплата може да си купи 14 мега вата, а българинът може само 6. Няма как в една държава енергетиката да цъфти, когато икономиката пропада и няма как икономиката да пропада, когато има инвестиции, но у нас, при положение, че имаме големи енергийни проекти за около 6 млрд. лв., ги гоним.

 
 

Copyright © 2008-2018 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев