Глобус ЕС
EL

Кой е водачът на листата на БСП?

Таско Ерменков
09.09.2014 / 16:25

Таско Михайлов Ерменков е роден на 4 октомври 1955 година в София. Майка му е от Карнобат, баща му от Монтанско (починал през 1976 г.), партизанин, полковник от БНА, започнал службата си през 1945 г. в 11-ти полк в Сливен, където се е запознал с майка му. По-късно полкът се премества в Елхово.

През 1974 г. Таско Ерменков е завършил английската гимназия в София, през 1981 г. - Московския държавен институт за международни отношения, специалност “Международни икономически отношения”, през 1984 г. със златен медал - ВА “Г. С. Раковски”, факултет СР, випуск “Българо-съветска дружба”, през 1996 г. - квалификационен курс “Финансово планиране и мениджмънт на инфраструктурни проекти” в Института по публично-частно партньорство, Вашингтон.

Подполковник от резерва, офицер в РУ ГЩ на БНА от 1982 г. до 1992 г. В периода 1995 - 2003 г. е бил ръководител на проекти, финансирани от Световна банка, свързани с преструктуриране на ВиК сектора, модернизиране на системата за социално подпомагане и създаване на системата за закрила на детето. И в трите проекта е успявал да включи Сливен като пилотен град, с което се осигуряваха безвъзмездни средства за града.

От 2003 г. до 2010 г. е изпълнителен директор на Агенцията за енергийна ефективност (днес Агенция за устойчиво енергийно развитие). Освободен без мотиви от министър Трайков при правителството на ГЕРБ. Ерменков е първият, организирал научно-практическа конференция за ползите от строителството на АЕЦ “Белене” в началото на ноември 2012 г. В последствие се включва активно в подготовката и провеждането на референдума за тази АЕЦ. На 26 юни 2013 г. се заклева като народен представител в 42-то Народно събрание. Има 81 изказвания от трибуната на Парламента с обща продължителност над 2 часа и половина, 51 участия в националните електронни медии (телевизии и радиа), стотици публикации в печатни и интернетбазирани средства за масова информация. Инициирал закони, свързани с отмяна на Комисията по досиетата (след като официално е обявен от нея за принадлежал към РУ, така че няма конфликт на интереси), намаляване на цената на електроенергията, регулиране на туристическите услуги, ограничаване на офшорките. Подписът му стои под искането към Конституционния съд относно проверка за фалшифициране на резултатите от изборите за Европарламент през 2014 година.

По решение на Изпълнителното бюро на БСП Таско Ерменков е определен за водач на кандидат-депутатската листа в Сливен за предстоящите парламентарни избори на 5 октомври 2014 г.

 
 

Copyright © 2008-2018 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев